Camera’s voor 1,5 miljoen euro

Burgemeester Tania De Jonge kondigde vorig jaar reeds aan, dat Ninove fors zou investeren in een hechter netwerk van camera’s. Die operatie is vandaag volop bezig. Niet minder dan 151 camera’s worden er geplaatst in de buurt van stadsgebouwen, begraafplaatsen, sportinfrastructuur, pleinen en winkelstraten, dit voor een totaalbedrag van bijna 1,5 miljoen euro.

Zo telt de stad binnenkort vier soorten camera’s. Vooreerst de camera’s in de binnenstad, die door de politiediensten in een regiekamer kunnen geconsulteerd worden. Dan zijn er de ANPR-camera’s, die werken met nummerplaatherkenning naast camera’s die eveneens werken op gezichtsherkenning.

Er worden extra bewakingscamera’s op stadsgebouwen gemonteerd en tenslotte beschikt de politie over twee mobiele camera’s die overal waar nodig kunnen ingezet worden, zoals tegen sluikstorten.

Burgemeester De Jonge wil inwoners met een George Orwell- en big brother-reflex inzake privacy geruststellen: “De beelden van de vaste camera’s worden niet permanent bekeken, maar alleen als zich incidenten of feiten hebben voorgedaan.”

Op de begraafplaatsen van Appelterre en Ninove, aan jeugdcentrum De Kuip, het stadhuis, de academie en het FOD-gebouw zijn de camera’s al geïnstalleerd en operationeel. Vervolgens komen er camera’s aan voetbalinfrastructuur en buurthuizen. Tevens wordt de mogelijkheid onderzocht om trajectcontroles in te voeren op vrachtwagens die door deelgemeenten rijden.

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...