60 JAAR CARNAVAL NINOVE: “Onze stoet kost een kwart miljoen”

Dit feestjaar is dan wel geen veelvoud van elf, maar het getal mag toch gezien worden: Carnaval Ninove bestaat 60 jaar. Er zal zeker op geklonken worden, altijd goed voor de lancering van een nieuwe gin en een smaakvolle praline mét wortel en kaneel. En een bondige terugblik van Pascal Carael, (foto) voorzitter van de Ninoofse Carnavalraad en al actief als carnavalist sinds 1983.

“We zijn ontstaan in 1960 en waren in die tijd al blij dat we tien wagens konden presenteren. Al de rest werd bij de omliggende steden en gemeenten gehaald”, vertelt Carael. Maar het is pas vanaf de jaren ’70 dat het carnaval opbloeide, niet in het minst omdat de opbrengsten van sponsoring en prinsenkiezing vanaf dan integraal in een volwaardige vzw werden gestopt. Voordien ging een deel van de opbrengst naar voetbalclub KVK Ninove.

Over enkele mijlpalen moet Carael niet lang nadenken: de eerste keizer Don Moritz (1972), de eerste aangestelde prins Camiel (1986), de eerste vrouwelijke prins Frieda (1991), een doorzichtige tent als raadszaal (2013), de titel ‘Koninklijk’ (2015)… Al waren er ook heel wat vrolijke anekdotes, zoals in 1965 toen de Karanavalraad in een verkiezingsjaar dreigde met een eigen lijst uit te komen, als er niet extra subsidies kwamen. Het leverde 50.000 frank op… Of toen sterren als Rocco Granata, Louis Paul Boon en Wesley Sonck deelnamen aan het Ninoofse carnaval.

“Eigenlijk is ons carnaval er met de jaren kwalitatief alleen maar op vooruit gegaan en veel professioneler geworden”, weet voorzitter Carael. “Dat moet ook wel. Vroeger had je 400 man in een zaal. Vandaag zijn er dat meer dan duizend. Dat mag je organisatorisch niet onderschatten. Bovendien gaat er meer geld naar de steeds vakkundiger opmaak van carnavalwagens. Bij sommige wagens kom je met 25.000 euro niet meer toe. Je kan rustig stellen, dat er in zo’n stoet van veertig wagens makkelijk een kwart miljoen euro zit verstopt. In totaal telt Ninove toch zo’n 2.000 actieve carnavalisten en een kleine duizend man in losse groepen. En dat is één grote familie. Ik herinner me nog, toen in 2010 onze Opel-garage volledig onder water stond omdat de Dender buiten haar oevers was getreden. Liefst 100 carnavalisten hebben ons toen geholpen, om de hele zaak terug droog te krijgen. Dat zal ik nooit vergeten.”

STEEDS MILIEU-BEWUSTER

Carael is niet weinig fier dat Ninove in 2007 als eerste vereniging een heus Protocolakkoord heeft ondertekend, toen nog met de toenmalige korpschef en het huidige hoofd van de internationale organisatie Europol, Catherine De Bolle.

“Voor het eerst werden duidelijke richtlijnen vastgelegd, wat er moest gebeuren bij problemen, storm of gevaarlijke situaties”, aldus Carael. “Heel wat andere steden hebben dat akkoord daarna overgenomen. Vanaf dan probeert carnaval toch een voorbeeld te zijn, milieu-bewuster ook. Geen confetti meer, recuperatie van drinkbekers, steeds meer gebruik van herbruikbare bekers… Ook inzake geluidshinder houden we ons aan de richtlijnen.”

Carnaval Ninove heeft wel wat moeite, om voldoende jongeren in het bestuur en de organisatie te betrekken. Wie interesse heeft, mag zich altijd kandidaat stellen. Info: pascal.carael@telenet.be. Op de foto’s: Prins Jeroom met Karnavalraad (1961), Prins Don Roberto, Prins Don Moritz en Michel Poppeliers met Keizer Don August (1983).

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...