De littekens van een oneerlijk debat

Het huidige stadsbestuur van Ninove (Open Vld – Samen – Onafhankelijk) is een jaar bezig, de oppositie (Forza – N-VA) eveneens. Hoever staan we vandaag? Zijn we goed bezig? Niet echt. Tijdens de laatste gemeenteraad was het uitgerekend de sociaal bewogen schepen Veerle Cosyns, die het – na een lang en kritisch debat over de meerjarenplanning – moeilijk kreeg met de permanent negatieve ondertoon in elke tussenkomst of interpellatie van Forza Ninove. “Die negatieve ondertoon dient alleen de eigen partij en je eigen zaakjes, maar niet de belangen van de Ninovieter”, liet ze verstaan. Het is een opmerking die aandacht verdient. Het is natuurlijk de taak van de oppositie ‘to oppose’. Maar moet het zo doorzichtig, zo persoonlijk en zo scherp? Één voorbeeld: zaterdag 14 december dacht het Ninoofse stadsbestuur er goed aan te doen bij het thema ‘Ninove wintert’ onder meer de Beverstraat parkeer- en verkeersvrij te maken. Als je een massa kerstshoppers en vuurshows verwacht, wil je namelijk geen onveilige toestanden. Maar door de negatieve reacties, werd de actie verplaatst naar de Langemuntstraat en de Graanmarkt. Zo kon de Beverstraat toch toegankelijk blijven, maar helaas: de parkeerplaatsen bleven geblokkeerd. Hierover is organisatorisch niet zo best nagedacht, zoveel is duidelijk. Toch waren er aangename momenten: workshops, de ijspiste, een bakwedstrijd en een druk bijgewoonde show van voormalig kunstschaatser Kevin Van der Perren. Maar de vele web- en Facebookpagina’s van Forza Ninove zagen wat anders. “De Ninoofse handelaars zijn bedrogen. Tanja De Jonge liegt andermaal”, klonk het. “Dit is een miskleun, complete waanzin. Door de onbekwaamheid van het schepencollege werden tientallen parkeerplaatsen opgeofferd voor een non-event. Dit is omzetverlies voor de lokale handel. We vragen dat dit pestgedrag stopt. Zit er op het stadhuis werkelijk niemand met gezond verstand?” En zoveel meer. Die toon is het voorbije jaar nooit anders geweest. Beslist het huidige bestuur een nieuw stadhuis en extra woningen te bouwen, klinkt het steevast: “Deze coalitie investeert in stenen, niet in mensen.” Investeert het stadsbestuur in meer wijkagenten, buurtwerkers, stadsmariniers en betere gemeenschapswachten, is de Forza-reactie: “Met een stadsmarinier meer of minder ga je de échte problemen niet aanpakken.” Investeert het stadsbestuur liefst 50 miljoen euro in een aangenamer en moderner Ninove, vindt de N-VA-oppositie: “Deze onstabiele coalitie heeft zich met veel geld bij elkaar gekocht.” Het is dus nooit goed.
HAATCAMPAGNE
De bijtende reacties hebben veel weg van een kind dat met veel moeite een toren uit blokjes wil bouwen en een ander kind, dat die toren telkens weer met één haal onderuit haalt. Burgemeester Tania De Jonge spreekt zelfs van een ‘haatcampagne’. Gaan we zo nog vijf jaar verder doen: tonen dat Ninove op niets trekt? Raadslid Lieven Meert (Samen) liet tijdens de laatste raadszitting verstaan dat hij weet heeft van tenminste één talentvolle ambtenaar, die – door al die heisa – niet wou solliciteren in Ninove. Gaan we zo talentvolle agenten vinden, om het korps te versterken? De leegstand aanpakken? De armoede bestrijden? Welke zakenman wil er morgen nog geld investeren in een stad die op ‘niks’ trekt? Akkoord, de oppositie moet zijn rol kunnen spelen. Maar alle 33 Ninoofse raadsleden zouden de belangen moeten verdedigen van zo’n 38.000 Ninovieters. Mannen, vrouwen en kinderen. En die willen – allemaal – niets liever dan onbezorgd kunnen leven in een aangename stad en streek. Met louter blind negativisme gaat Ninove, elke maand, een stap achteruit. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...