Nieuw stadhuis in de maak

Trouwe bezoekers aan het Ninoofs stadhuis is het zeker al opgevallen: her en der staan regelmatig emmers klaar, om waterlekken op te vangen. Dat het stadhuis zo lek is als een mandje bleek ook al in juni, toen de voltallige gemeenteraad moest uitwijken naar jeugdcentrum De Kuip omdat de waterinsijpeling nauwelijks te stuiten was. Forza-kopman Guy D’haeseleer wou tijdens de laatste gemeenteraad weten, wat de plannen zijn om dit probleem eindelijk aan te pakken. Schepen Joost Arents (onafhankelijk) schetste een weinig hoopvol beeld van het gebouw, na bezoek van een dakexpert op 20 juni. “Er zitten diverse ontwerpfouten in het gebouw”, aldus Arents. “Zo zijn de dakgoten niet diep genoeg. Verder is er een steeds ernstiger waterinsijpeling, een verouderd tussendak, verrotte houtstructuren, tot op de draad versleten vloerbedekking, veel ‘craquelé’ op de dakhuid, vorstschade en de eerste tekenen van betonrot. Bovendien zijn de muren niet of nauwelijks geïsoleerd, kampt de structuur met koudebruggen, versleten ramen, een verouderde centrale verwarming, aangetaste vloeren en torenhoge energiefacturen. Schepen Arents wou toen nog niet in zijn kaarten laten kijken – de opmaak van het meerjarenplan zat in zijn laatste fase – maar inmiddels is duidelijk dat een volledig herstel quasi onmogelijk is en veeleer “een pleister op een houten been”. Vandaag plant het stadsbestuur een totaal nieuw gebouw. Voorlopig worden alleen nog de noodzakelijke herstellingen uitgevoerd, om het gebouw nog een tijdje te kunnen gebruiken. Hopelijk is het plaatsen van emmers er niet één van. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...