“Een korte droom. En dan duizelig”

Het fenomeen doet zich al enkele malen voor en het is nog niet van de baan: jongeren die groepsgewijs lachgas, slagroompatronen en aanstekergas inademen – al dan niet via een ballon – om een korte roes te beleven. Het is een uit Nederland overgewaaide rage: een soort lichte drug die makkelijk hanteerbaar is en goedkoop. “Je beleeft een soort korte droom en dan word je duizelig wakker”, laat een jongere weten. Het fenomeen bestaat nog niet zo lang, de gevolgen zijn dan ook nog onvoldoende bestudeerd en in kaart gebracht. Maar slachtoffers zijn er al wel gevallen: twee doden in Nederland, jongeren die licht of zwaar verlamd raken of – van de wereld weg – ongelukken veroorzaken. Goedroen Lammens, drugpreventiewerker en drugbegeleider van de stad Ninove, kent het probleem. “De patronen duiken vooral op rond plaatsen waar er banken staan: aan de Nieuwe Weg of aan De Kuip.” Meteen werden handelaars gecontacteerd, om alert te zijn. Er werd een charter opgesteld, met een reeks beperkende maatregelen. Geen verkoop aan minderjarigen, de jongeren aanspreken als ze ernaar vragen, het gas niet meer zichtbaar maar achter de kassa plaatsen, geen promotie, kortingen geven of reclame maken en geen thuisbezorging voorzien. Na enkele maanden zijn er duidelijk resultaten. “De klachten zijn bijna volledig weggevallen, de hoeveelheden gevonden patronen sterk verminderd”, zegt Lammens. “Het slechte weer speelt natuurlijk ook een rol. Maar Ik hoop dat de jongeren nu ook beter bewust zijn van het gevaar.”
VEEL MINDER MELDINGEN
Ook korpschef Philippe De Cock spreekt van minder meldingen, maar blijft voorzichtig. “Het is nog vroeg, om al definitieve conclusies te trekken. Af en toe duikt er nog wel iets op, maar niet meer in zorgwekkende mate”, reageert hij. “We hebben al wel een wagen onderschept met kniehoge gasflessen in de koffer. Ik mag er niet aan denken wat er kan gebeuren als zo’n fles gaat lekken en ontploft. Ik zou wel willen benadrukken dat burgers die patronen vinden, beter de politie verwittigen. Een raadslid alarmeren is een omweg, die een mogelijke oplossing danig vertraagt. Meld problemen liever rechtsreeks aan de politie.” Ondertussen laat burgemeester Tania De Jonge weten nog een stap verder te gaan, door twee bepalingen in het politiereglement te laten opnemen die het verhandelen en/of bezitten van gassen als roesmiddel totaal verbieden. Een en ander zou via een commissie en de gemeenteraad uiteindelijk vanaf 1 januari in voege gaan. Binnenkort zijn er ook info-acties gepland bij alle nachtwinkels van Ninove, om ook die bron droog te leggen. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...