De lege doos die leegstand heet

Nogal wat steden en gemeenten in onze regio strijden al diverse coalities tegen verwaarloosde gebouwen en woningen. Maar in werkelijkheid is de strijd tegen leegstand meer een spelletje blufpoker dan effectief handelen. Het resultaat? De leegstand is nooit van weggeweest. Vergeleken met tien jaar geleden is er vandaag in Ninove drie keer méér leegstand, in Denderleeuw liefst vijf keer meer.

Hoe komt dat zo? De eerste reden is dat de meeste gemeenten gelijkaardige reglementen inzake leegstand hanteren, die ergens dateren uit de jaren 2010 en zelden worden aangepast. En wat blijkt? De alinea om leegstand of verwaarlozing te definiëren omvat meestal slechts een handvol regels. De vele uitzonderingen en afwijkingen om de leegstandtaks niet toe te passen vaak ettelijke bladzijden. Het gevolg laat zich raden.

Het is makkelijk om in het reglement te formuleren dat ‘een gebouw of woning pas wordt geschrapt uit het leegstandregister als de eigenaar kan bewijzen dat alle tekenen van verwaarlozing hersteld of verwijderd zijn’ als moet blijken dat het makkelijker is om een regering te vormen dan effectief in zo’n register terecht te komen én een leegstandtaks te moeten betalen. Het pand moet al minstens een jaar leeg staan, de administratie moet dat tijdig opmerken – hallo, we hebben best wel wat beter te doen dan neergelaten rolluiken te tellen – wat even vaak kan betwist en aangevochten worden.

Diezelfde administratie moet dan de nodige vaststellingen doen en – als de eigenaar tenminste niet in aanmerking komt voor de 20 vrijstellingen – een taks opleggen. Dan zijn we vaak al een coalitie verder.

BELONEN WERKT EVENMIN

Het omgekeerde effect – belonen – werkt evenmin. De premie die startende handelaars in Ninove kunnen krijgen voor de invulling van lege commerciële panden is een pover beestje. Er kwamen welgeteld drie aanvragen binnen. We durven nauwelijks vragen hoeveel premies er effectief zijn uitbetaald… Kortom, de gemeente die de leegstand écht wil aanpakken zal méér moeten doen dan de beleefde intentieverklaring waarmee de lege doos meestal verpakt is. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...