Beleid sociale woningen kan stukken beter

Voor N-VA-raadslid Karolien De Roose mag het duidelijk zijn: Ninove moet de komende vijf jaar een bouwstop invoeren voor sociale woningen. Ze verwijst daarvoor graag naar het gemeentebestuur van Denderleeuw, dat recent besliste zo’n bouwstop in te voeren. Elke gemeente moet immers een ‘Bindend Sociaal Objectief’ (BSO) halen – zeg maar een minimaal aantal sociale woningen – en Denderleeuw zit daar al over. Volgens De Roose staat Ninove op het punt dat BSO te halen en is verder sociaal bouwen even niet meer nodig. “We weten allemaal dat bijkomende sociale woningen nog meer vervreemding, verarming en verfransing zullen veroorzaken”, aldus De Roose.
2B_GUY_D'HAESELEER (2)
Forza-kopman Guy D’haeseleer nuanceerde. “Er staan maar liefst 750 mensen op een wachtlijst voor een sociale woning. Een bouwstop lijkt me dus niet logisch”, aldus D’haeseleer. Maar hij vond het beleid rond sociale woningen ‘een complete ramp’. “Het is niet door vooral allochtonen en Marokkanen met een dubbele nationaliteit – zodat die zich ook Belg kunnen noemen – in geïsoleerde woonblokken te stoppen, dat je de armoede uit de wereld helpt”, aldus D’haeseleer. “Ik zie dat liever meer gespreid, binnen de bebouwde kom. Waarom kunnen we eigenaars van verkrotte panden niet gewoon onteigenen, om er sociale woningen van te maken? Liever een mix van huizen, dan die grote blokken. Dat zorgt alleen voor ghetto’s en dat is niet meer van deze tijd. Maar ik wil méér sociale woningen voor de Ninovieter. Bovendien laat de kwaliteit van zo’n huizen te wensen over. In Appelterre ken ik woningen, waar de schimmel op de muren staat. Waar kinderen astma-aanvallen krijgen. Ninove onwaardig!”
KWALITEIT MOET BETER
Schepen voor financiën en stadsontwikkeling Katie Coppens was niet te spreken over de uitlatingen van burgemeester Fonck in het magazine Goeiedag, waar hij de sociale scores van Denderleeuw boven die van Ninove plaatste. “We hebben diverse sociale bouwprojecten lopen in onder meer Pollare, Okegem, Eversem, Oude Kaai, Burchtdam en Preulegem”, aldus Coppens. “Maar het is duidelijk dat de kwaliteit van oude sociale woningen beter moet. Bij renovaties werken we nu ook aan ‘verdichting’ door oude huizen met drie en vier slaapkamers om te vormen tot kleinere appartementen die beter geschikt zijn voor singles, gepensioneerden en alleenstaanden met kinderen. Maar daarvoor zijn extra budgetten nodig.” Feit blijft dat er in onze regio een enorme vraag is naar – zeg maar – ‘betaalbare’ huurwoningen. Een single met kinderen die maar 1.200 euro per maand verdient en al 700 euro huur moet afdokken, is bijna gedoemd tot armoede. Onderzoek in Oost-Vlaanderen heeft uitgewezen, dat op die manier bijna de helft van de bevolking in aanmerking komt voor een sociale, zeg maar ‘betaalbare’ huurwoning. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...