Tour-revelatie Laurens De Plus: “Ik ben een fiere Ninovieter”

Wanneer we Tour-revelatie en BinckBank-winnaar Laurens De Plus (23) kunnen strikken voor een exclusief interview, heeft hij net een fikse training achter de rug. De dramatische dood van de jonge belofte Bjorg Lambrecht zindert nog na. “Ja, ik besef ten volle dat ik eigenlijk al veel geluk heb gehad”, meent De Plus. Een vreemde uitspraak uit de mond van een jonge wielrenner, die al een hele reeks tegenslagen heeft moeten verwerken. Nauwelijks 17 jaar raakt hij betrokken in een massale valpartij in de Grand Prix de Lillers en smakt tegen het asfalt. Zijn bovenlip moet gehecht worden. Tijdens de Vlaamse Ardennen knalt een motard tegen hem aan. Gevolg: een gebroken rib. In de Ronde van Lombardije in 2017 maakt hij een doodsmak in een ravijn. Hij moet geopereerd worden aan de rechterknie. Op stage in Zuid-Afrika wordt hij door een vrachtwagen van de weg gemaaid. Dat levert breuken op in heup en bekken. Zijn eerste ronde dit jaar, de Giro, gaat totaal de mist in door ziekte. En dan volgt de Ronde van Frankrijk en de BinckBank Tour.
Wat doet dat met een mens, zo’n succesvolle Tour?
De respons is buiten alle verwachting. De lof in de media van renners en ex-renners doet natuurlijk deugd. En als je iemand zoals onze kopman Steven Kruijswijk aan een podiumplaats in de Tour kan helpen, smaakt dat natuurlijk naar meer.
Je reed lange tijd om te werken, niet om te winnen. En dan win je de BinckBank Tour…
We hanteren binnen Jumbo-Visma een rustige strategie, die me geleidelijk moet voorbereiden voor de grote rondes. In de BinckBank Tour werd ik als kopman uitgespeeld, een hele eer. Nooit gedacht dat ik meteen ook zou winnen.
Specialisten zeggen dat je een grote motor hebt, maar explosiviteit mist. Je bent geen sprinterstype.
Dat klopt wel, dus focus ik me steeds intensiever op klimmen en tijdrijden. Ik volg hoogtestages in Spanje. Je kan als renner tenslotte niet in alles goed zijn.
Bij je nieuwe ploeg Jumbo-Visma lijk je helemaal open te bloeien…
In een team zitten dat vier Tour-ritten wint, geeft een enorme boost. Maar de omkadering is fantastisch. Er wordt op voeding en hygiëne gelet, er komt steeds een voedingsdeskundige en een chef-kok mee en er is een duidelijke toekomstvisie. Ik voel me er prima bij.
Hou je nog contact met je streek en streekgenoten?
Wielrennen zorgt vaak voor hektische toestanden, maar als de zaken terugvallen naar ‘back to normal’ profiteer ik ervan, om een terrasje in Ninove mee te pikken, leuke adresjes te verkennen en oude schoolmaten terug te zien. Ik ben een fiere Ninovieter, dat mag je best weten. Tijdens het criterium in Aalst kwam ik ook veel vrienden tegen. In de Ronde van Frankrijk reden we langs m’n ouderlijke huis in Ninove, waar al m’n fans zich verzameld hadden. Dat vond ik toch speciaal. En nu win ik in Geraardsbergen, dat is zo goed als voor eigen volk. Ik werd enorm aangemoedigd. Als ik de kans krijg, pak ik m’n fiets en doe nog eens de Muur van Geraardsbergen. Wees gerust, ik kan nog best van m’n regio genieten. (ggm)
4C_DE PLUS_WINNAAR

4D_DE PLUS_JUMBOTEAM

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...