Verkiezingen: wat staat er op het spel?

De verkiezingen van zondag 26 mei zijn om meer dan één reden belangrijk. De laatste verkiezingen dateren immers van 25 mei 2014. Niet minder dan 124 Vlaamse volksvertegenwoordigers – waarvan 118 rechtstreeks – worden verkozen voor een periode van 5 jaar. Oost-Vlaanderen heeft recht op 27 volksvertegenwoordigers. Dit zijn de lijsttrekkers: Joke Schauvliege (CD&V), Matthias Diependaele (N-VA), Carina Van Cauter (Open VLD), Conner Rousseau (sp.a), Bjorn Rzoska (Groen), Guy D’haeseleer (Vlaams Belang) en Tom De Meester (PVDA).
Tevens zijn er voor onze provincie 20 Kamerzetels te verdelen. De lijsttrekkers: Pieter De Crem (CD&V), Anneleen Van Bossuyt (N-VA), Alexander De Croo (Open VLD), Joris Vandenbroucke (sp.a), Stefaan Van Hecke (Groen), Barbara Pas (Vlaams Belang) en Steven De Vuyst (PVDA).
Tenslotte kiezen we ook kandidaten voor Europa, met als lijsttrekkers: Kris Peeters (CD&V), Geert Bourgeois (N-VA), Guy Verhofstadt (Open VLD), Kathleen Van Brempt (sp.a), Petra De Sutter (Groen), Gerolf Annemans (Vlaams Belang) en Line De Witte (PVDA).
Lokale kandidaten
Dé hamvraag is of de grote nationale lijsttrekkers (foto) bekommerd zijn om het wel en wee van Dendersteden. Ook nu weer valt het op dat de schaarse kandidaten uit Ninove en Denderleeuw – op de in de vorige Goeiedag-editie reeds vermelde kanshebbers Guy D’haeseleer (Vlaams Belang), Jo Fonck (sp.a) en Jordy De Dobbeleer (Groen) na – op weinig verkiesbare plaatsen staan. Dit ondanks het feit dat beide Dendersteden in het verleden al meermaals financieel stiefmoederlijk behandeld werden door de regering en het Gemeentefonds. Misschien een extra reden, om ditmaal eens te stemmen voor een lokale kandidaat, die ons in Brussel kan verdedigen? De nood is nooit zo groot geweest. Wie nog twijfelt voor welke partij hij of zij best stemt, kan dit toetsen aan diverse web-stemtests: de Stemcheck van www.nieuwsblad.be, de Stemtest van www.vrt.be of de Stem van Vlaanderen bij https://nieuws.vtm.be. Gewoon doen. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...