Rita’s samen voor wereldrecord

De Ninoofse pastoor Alexander Vandaele heeft een origineel plan. Ter ere van de heilige Rita op woensdag 22 mei wil hij in de kerk van Outer om 19 uur zoveel mogelijk vrouwen met de naam Rita verzamelen. Vorig jaar was er al een soort try-out, maar ditmaal gaat Vandaele er helemaal voor: hij zoekt het wereldrecord, in aanwezigheid van een gerechtsdeurwaarder!
De uitdaging is simpel. Vorig jaar wist pastoor Vandaele al 69 Rita’s te verzamelen, dit jaar wil hij minstens honderd Rita’s in zijn kerk krijgen en zo een nieuw wereldrecord vestigen. Een gerechtsdeurwaarder zal op 22 mei de identiteit van alle Rita’s controleren en er wordt een document van officiële vaststelling opgestuurd naar Guinness World Records. Als de poging slaagt, komt het record alvast op de Guinness-website en misschien ook in het Guinness Recordboek. Eén zaak is zeker: voorlopig bestaat er nog geen record ‘Rita’s verzamelen’. Rita is bekend als de heilige voor de ‘hopeloze gevallen’, maar ze staat vooral voor veel geduld en doorzettingsvermogen.
Rita van Cascia – een legende uit de 14de eeuw – huwde jong en had een tumultueus huwelijk. Ze werd snel weduwe. De toegang tot het klooster werd haar geweigerd, zolang ze geen vrede kon stichten tussen de families van haar vermoorde man en de familie van de moordenaars. Een zo goed als onmogelijke opgave, waarin ze toch slaagde. Tot vandaag blijft ze tot de verbeelding spreken. Nog elke dag branden er kaarsen bij het beeld van de heilige Rita in de kerk van Outer. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...