Onze parochies heten voortaan Cornelius

10B_HEILIGE_CORNELIUS

Het is al langer bekend dat zo’n flink dozijn parochies in Ninove voortaan onder de paraplu van één parochie zullen schuilen. Die nieuwe parochie heeft inmiddels een naam gekregen: Heilige Cornelius.

Die naam is niet toevallig gekozen. In Ninove wordt Sint-Cornelius immers al generaties vereerd als patroon tegen kinderziektes, krampen, oorkwalen, zenuwziekten en epilepsie. Misschien minder bekend is dat Cornelius fungeerde als 21ste paus van 251 tot 253. Dat hij het slechts een drietal jaar uitzong, heeft te maken met zijn tolerante houding tegenover christenen in Rome die – onder druk – hun geloof hadden verloochend.

Hij vond dat ze vergeving verdienden. Niet zo zijn opponent Novatianus, die zelf het ambt van paus ambieerde en er veel extremer opvattingen op nahield. Uiteindelijk werd Cornelius gevangen genomen en verbannen naar Civitavecchia, een plek zo’n 70 km ten noordwesten van Rome. Daar zou hij door ontberingen – er wordt zelfs gefluisterd onthoofding – omgekomen zijn.

Relikwieën

De Abdijkerk van Ninove kwam nog recent in het nieuws, omdat na 18 jaar een kist met relikwieën terug kon geplaatst worden in het bijhorende schrijn. Veel van die relikwieën zouden afkomstig zijn van de heilige Cornelius. Zijn naam groepeert nu alle parochies uit Ninove, Lieferinge, Okegem, Aspelare, Nederhasselt, Outer Herlinckhove, Outer Lebeke, Pollare, Appelterre-Eichem, Neigem, Denderwindeke, Meerbeke en Voorde.

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...