De lawine die niemand ziet

Wie de webstek van de politie van Ninove occasioneel leest – bijna niemand doet dat, maar kom – kan op wekelijkse basis de resultaten van diverse verkeersacties bekijken. Communicatief stelt dat weinig voor, want omwille van de privacy mag de Ninoofse politie niet te uitgebreid over haar werking uitweiden. Dat is jammer want zo heb je geen idéé, waar agenten zoal mee te maken krijgen. Gelukkig duiken er af en toe jaarverslagen op, zoals dat van 2016. En dan besef je pas hoe intensief het Ninoofse politiekorps wordt ingezet.
In 2016 waren er liefst 9.050 oproepen. Een illegaal die ergens rondzwerft. Een minderjarige die weggelopen is uit een jeugdinstelling. Een uitslaande brand. Een zware druggebruiker achter het stuur op de Albertlaan. Sluikstorters, loslopende honden, schijnhuwelijken, controle van adreswijzigingen, vechtpartijen, steaming… Niet één keer, maar tientallen, zelfs honderden keren. Liefst 276 chauffeurs weggeplukt onder invloed van drank of drugs. Ettelijke ongevallen mét gewonden en mét vluchtmisdrijf. Zevenhonderd personen in nood. Liefst 153 diefstallen op heterdaad. Zo’n 91 minderjarigen in probleemsituaties. Niet minder dan 123 gevallen van bedrog, verduistering, oplichting en misbruik van vertrouwen! Dat lees je nergens, dat weet zo goed als niemand, en toch gebeurt het. Elke maand, elke week en elke dag. Als een schaduw in de nacht. Volgende week begint dat scenario helemaal opnieuw: de weggelopen jongeren, de gevallen van vandalisme, dronken rustverstoorders, druggebruikers achter het stuur, de zoveelste sluikstorter, de zoveelste vandaal, de zoveelste oplichter, de zoveelste winkeldief… En dan kun je je afvragen: hoe blijf je dat als agent opvangen? Vaststellen. Verwerken. Die herrie. Die heibel. Die onverantwoordelijkheid. Die dreiging. Die confrontatie. Dag na dag. Telkens opnieuw. It’s a crazy world. Als een dagelijkse lawine die niemand ziet.
DRAMA’S VERMEDEN
Een dronken man achter het stuur kan elk moment een kind doodrijden. Nipt kon vermeden worden dat een woeste man zijn vriendin in brand stak. Niet zonder moeite kon een vrouw met dochter weggehaald worden bij een kerel, die alleen maar sloeg en verkrachtte. Wat kan een jongere overkomen, die de weg kwijt is? Hoeveel méér ellende wordt vermeden, als eindelijk die drugsbende is opgerold? Zo voorkomen agenten elke dag drama’s. Die niemand ziet! Want ze zijn – uiteindelijk – nooit gebeurd. Toch? (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...