“Ons sociaal weefsel rafelt uit elkaar”

De Ninoofse korpschef Philippe De Cock heeft een indrukwekkende staat van dienst, opgebouwd bij inlichtingendiensten, de federale gerechtelijke politie Brussel, de Nationale Brigade, de dienst nucleaire veiligheid en het beruchte Comité P, dat toezicht houdt op politiediensten. Hij is gespecialiseerd in veiligheid, communicatie en criminologie. Een man met een visie, een strenge hand maar ook wel gevoel voor humor. Hij is nog geen drie jaar aan het hoofd van de Ninoofse politie, maar weet precies waar hij naartoe wil. “We moeten als korps zichtbaarder zijn en dichter bij het volk komen”, is zijn stokpaardje. Hij wil het korps dringend vervrouwelijken. Geen makkelijke opgave, want de sollicitanten liggen niet voor het grijpen.
Uit hoeveel man bestaat uw korps?
Onze bezetting is bijna compleet en dan beschik ik over 80 man operationeel en 15 man administratief.
Bij sommige snelheidscontroles zijn tot 70 procent van de bestuurders in overtreding. Hoe verklaart u dat?
Mijn persoonlijke overtuiging is dat we allemaal veel te jachtig leven, opgefokt. Te veel willen doen in te weinig tijd. We proberen dan verloren tijd in files te over-compenseren, met het bekende gevolg.
Wat zijn de belangrijkste zorgpunten in Ninove?
Dat is de snelheid waarmee de bevolking multicultureel is aangegroeid en de taalbarrière. We moeten veel te vaak met tolken werken. Neem de taalbarrière weg en veel problemen raken opgelost. We hebben te maken met sociale isolatie en kansarmoede. Het is duidelijk dat ons sociaal weefsel uit elkaar rafelt. Buurtwinkels, bakkers en kruideniers verdwijnen, de postbode heeft geen tijd meer voor een babbel… Zo vereenzamen mensen.
Mensen uit de regio voelen zich onveilig. Hoe wil u dat aanpakken?
Je moet zowel preventief kunnen werken als je slagkracht verhogen. Ik ben blij dat burgemeester De Jonge een doordacht veiligheidsbeleid heeft uitgewerkt, met méér wijkagenten, gemeenschapswachten, camera’s, buurtinformatienetwerken, bemiddelaars en de zogenaamde stadsmariniers om problemen in bepaalde wijken op te lossen. Ze investeert enorm in veiligheid. De sociale cel van de politie wordt versterkt, er komen meer patrouilles op straat…En deze zomer verhuizen de twee commissariaten naar nieuwbouw.
Is zo’n verhuizing een concrete verbetering?
Absoluut. Met het volledige korps onder één dak zullen we als één eenheid veel performanter kunnen optreden. De werking wordt bovendien veiliger en functioneler, met betere communicatie-apparatuur, een efficiënter onthaal, duidelijker briefings, video-verhoorlokalen…
Tijdens de veelbesproken Pano-reportage kwam Squad 94 weer ter sprake…
Tja, Squad 94 is een onderschat probleem. Je hebt hier te maken met een allegaartje criminelen, die zich verrijken via afpersing, steaming en geweld. De meesten zijn minderjarigen, daar doe je niet mee wat je wil. Bovendien zijn er veel slachtoffers, die uit angst geen klacht willen neerleggen. Ik kan alleen maar benadrukken: zie je iets verdacht, bel niet naar een raadslid of zet het niet op sociale media. Bel gewoon naar 101. Dan pas kunnen we effectief handelen.

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...