Camera’s: meer geloof dan feiten

Het thema is al in talloze gemeenteraden opgedoken en ook in Ninove en Denderleeuw is men er stellig van overtuigd: meer camera’s zorgen voor meer veiligheid en meer controle. Maar is dat ook zo? Zijn camera’s hun investering waard? En wordt het probleem dat men zo tracht in te dammen niet gewoon verplaatst naar een andere plek?
Door de regionale ruk naar rechts en de roep om meer veiligheid duiken er in onze regio de laatste jaren vele honderden camera’s op. Aan de stationsomgeving van Denderleeuw vernieuwde de NMBS veertig camera’s. Aan verborgen camera’s alleen wordt door de gemeente nog eens 40.000 euro extra uitgetrokken. Ninove plaatste meer dan honderd extra camera’s op begraafplaatsen, stadsgebouwen en in de binnenstad. Het stadsbestuur stopte al meer dan 600.000 euro (!) in een doeltreffender en hechter netwerk aan camera’s. Vraag is of er eigenlijk al enig onderzoek is gedaan naar de efficiëntie van camera’s. In het buitenland alleszins wel. De Nederlandse stad Groningen trok de voorbije jaren ook extra budgetten uit voor meer cameratoezicht. Recent onderzoek in oktober van vorig jaar leidde tot de vaststelling, dat de criminaliteit hoegenaamd niet daalde. Wel, integendeel. Groningen noteerde de voorbije drie jaar een groei in het aantal geweldsdelicten met 12 procent. De Britse hoofdstad Londen stak een fortuin in een netwerk van duizenden camera’s, maar de criminaliteit daalt helemaal niet in verhouding. Eigenlijk bestaat er in ons land geen enkel grondig onderzoek, dat ergens aantoont dat cameratoezicht op elke straathoek over een langere termijn werkt.
Meer mensen, minder camera’s
In bepaalde steden gaan steeds meer stemmen op om eerder te investeren in meer blauw op straat en een betere buurtwerking. Daar redeneert men dat agenten beter op straat kunnen patrouilleren, dan passief naar een scherm zitten te turen tot een camera overlast of vandalisme registreert. Naar verluidt zorgen camera’s voor een verschuiving van de criminaliteit naar plekken buiten het zichtsveld van die toestellen. Wat eigenlijk de logica zelve is. Bovendien slorpen camera’s budgetten op, die dan niet worden besteed om politiekorpsen voltallig te maken of te investeren in sociale maatregelen zoals laagdrempelige openbare diensten, buurtwerkingen en hulp voor jongeren. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...