Paul Raes viert een eeuw cinema

De nostalgische buurtbioscoop Cinema Central in de Lavendelstraat in Ninove bestaat 100 jaar en zaakvoerder Paul Raes (74) heeft daar een flink deel van meegemaakt. ‘Ik heb de gloriedagen beleefd met sterren als Richard Burton, Romy Schneider en Elvis Presley’, mijmert Raes.

‘Ik begon al strooibriefjes aan kerken uit te delen, toen ik amper 13 jaar was’, zegt Raes. ‘In de jaren ’50 en ’60 kwam de grote massa kijken naar klassiekers als ‘Ben Hur’ met Charlton Heston en ‘De kanonnen van Navarone’ met Gregory Peck en Anthony Quinn. We hebben de hoogdagen meegemaakt met Charlie Chaplin, Buster Keaton en Elvis Presley. Duitse films waren toen ook populair met actrices zoals Romy Schneider. Ik herinner me nog dat ‘The Robe’ uit 1953 met Richard Burton de eerste film was in CinemaScope-breedbeeld. En dat de pastoor van de kansel preekte, dat onze cinema niet deugde.’ Vandaag is het wat rustiger in Cinema Central, maar daar maalt Paul Raes niet om. ‘Ik doe dit uit pure passie’, lacht hij. De Faceboekgroep ‘Ge Zijt Van Ninove Als Ge…’ bestaat vijf jaar en nodigt haar leden uit, om op zaterdag 16 februari om 13.30 uur in Cinema Central te gaan kijken naar ‘Hector’ met Urbanus en ‘De Paniekzaaiers’ met Gaston en Leo. Alle info op de Facebookpagina. (ggm)

 

 

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...