‘Ik ben tegen vriendjespolitiek’

Forza-kopman, parlementair en doorduwer Guy D’haeseleer en zijn partij Forza Ninove mogen ook de volgende zes jaar niet besturen en dat zit hem hoog. ‘Het is onbegrijpelijk’, vindt hij. ‘N-VA en het Vlaams belang werken als communicerende vaten. Mét de N-VA hadden we in Vlaanderen in zo’n 15 gemeenten en steden een coalitie kunnen vormen. Maar de N-VA wil blijkbaar wél onze kiezers, maar niet ons gedachtengoed.’

U zegt regelmatig, dat u de ‘politieke correctheid’ beu bent. Moet een politieker dan niet politiek correct zijn?

Niet als ‘politiek correct’ betekent dat je per sé vóór een multiculturele samenleving moet zijn, dat je de islam niet mag schofferen en dat er geen ruimte meer is voor humor. Dat heel gedoe met die chocomousse, dat is toch te belachelijk voor woorden.

U pleit voor een beter bestuur in Ninove. Wat betekent dat concreet?

In Ninove zitten al te lang dezelfde politici aan de macht. Forza pleit vooreerst voor minder postjes. Wij zouden al tenminste één schepenambt afgeschaft hebben. We moeten af van de oude politieke cultuur van vriendjespolitiek, bemoeienissen bij juryleden en examens en het belang van partijkaarten. Een schepen van openbare werken die een immo-kantoor heeft, vindt u dat normaal? Ik ben voor een rechte lijn en de juiste man op de juiste plaats.

Naar verluidt voedt u zélf de angst voor migranten, om daar vervolgens politiek voordeel uit te halen.

Het vorige bestuur heeft criminaliteit altijd geminimaliseerd. Als mensen neergestoken worden en er dagelijks inbraken gebeuren, krijg je geen ‘gevoel’ van onveiligheid. Dan is er gewoon onveiligheid. Een politiecommissariaat in een stad met 39.000 inwoners dat om 20 uur dichtgaat, vindt u dat normaal? Waar dikwijls maar één combi met twee agenten rondrijdt voor heel de zone? Dat is vragen om problemen.

Moet een potentiële burgemeester niet eerder verzoenen dan polariseren?

Wie zegt dat ik polariseer? Meer dan de helft van alle inwijkelingen in Ninove zijn Franstalige vreemdelingen uit Brussel. Dat zijn feiten. Mag ik dat niet zeggen?

Misschien zoeken ze betaalbare huurwoningen? Onze regio telt nogal wat onderkomen rijhuizen die in aanmerking komen…

Dat klopt en daar moeten we komaf mee maken. Je kan al die huisjesmelkers aanpakken, door gewoon de wet toe te passen. Daar bestaan genoeg inspecteurs voor.

Critici vinden dat je een straatvechter bent, die komt janken omdat niemand met hem wil voetballen…

Tja, ik heb een duidelijk profiel en voor mij is het zwart of wit. Klare taal. Dat is ook de reden, dat 40 procent van Ninove achter mij staat. Met een halfslachtige houding bereik je niets.

Stel dat u toch burgemeester was geworden. Wat zou uw eerste agendapunt op uw eerste gemeenteraad geweest zijn?

We tellen te weinig politieagenten. Ik zou dus een veiligheidsfirma inschakelen, om meer preventief toezicht te houden. Het politiecommissariaat moet permanent bemand zijn en ik zou het aantal gewone en mobiele camera’s gevoelig uitbreiden. We moeten ook de prioriteiten verleggen. Iedereen weet dat er in plaatsen zoals het stadspark gedeald wordt. Dat moet stoppen. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...