Dienstregeling NMBS wordt door Groen Ninove niet gesmaakt

OCMW-raadslid Jordy De Dobbeleer en voorzitter Annelies Lievens, allebei fervente pendelaars, roepen op tot gemeenschappelijke acties van Ninove en Geraardsbergen om verbeteringen aan te brengen in de dienstregeling van de NMBS. De enquĂȘte die Groen Ninove hield bij de pendelaars was immers ronduit vernietigend voor de nieuwe regeling.

In totaal vulden zo’n 120 pendelaars de online enquĂȘte in. ‘Misschien geen wetenschappelijke enquĂȘte, maar wel richtinggevend’, vertelt Jordy De Dobbeleer. ‘Overigens zou het eigenlijk de NMBS moeten zijn die zo’n tevredenheidsenquĂȘte uitvoert.’

Het oordeel van de pendelaars op de lijn Geraardsbergen-Ninove-Brussel was zacht uitgedrukt negatief. Van de beloofde verhoogde betrouwbaarheid van de treinen komt weinig in huis: drie op de vier pendelaars meent dat de treinen op de lijn Denderleeuw-Brussel minder stipt rijden dan vroeger. Wat comfort betreft spreken de cijfers ook boekdelen: 87% vindt dat er onvoldoende zitplaatsen zijn van Denderleeuw naar Brussel.

‘Dat bevestigt volledig wat we ook voorspeld hadden’, onderstreept Annelies Lievens, voorzitter Groen Ninove. ‘Door de afschaffing van de rechtstreekse verbinding richting Brussel komen de pendelaars van Geraardsbergen en Ninove in Denderleeuw op overvolle treinen terecht. Dat zorgt voor enorm veel frustratie, wat uiteraard geen promotie is voor het openbaar vervoer. Ook de verbinding naar Gent en Aalst krijgt heel wat kritiek.’

In Ninove wordt alvast opgeroepen tot een gecoördineerde aanpak rond de aanpassing van de dienstregeling. Tot nog toe namen zowel de stadsbesturen als de diverse partijen los van elkaar allerlei initiatieven om de nieuwe dienstregeling aan te kaarten.

‘Willen we naar een concrete aanpassing van de dienstregeling, dan zullen alle partijen met hun parlementsleden de krachten moeten bundelen om zo’n aanpassing te bekomen’, klinkt Annelies Lievens overtuigd.

Voor Groen is de huidige timing van de NMBS wel onaanvaardbaar. De NMBS spreekt pas van een aanpassing van de dienstregeling in 2017, maar dat is volgens Jordy De Dobbeleer veel te laat : ‘De pendelaars ervaren nu dagelijks de negatieve gevolgen van de aangepaste dienstregeling aan den lijve en staan letterlijk als sardientjes in een doosje op de trein. We kregen al melding van reizigers die gewoon niet meer op een trein raakten.’

Topartikels editie Ninove-Dender