N-VA Merchtem luidt de noodklok over verdwijning lokale cafés

N-VA Merchtem luidt de noodklok over een zorgwekkende trend: het verdwijnen van steeds meer cafés in Merchtem. Met een dringende oproep pleit de partij om onmiddellijke actie te ondernemen om deze iconen van lokale cultuur en gezelligheid te redden.

Het hoeft geen betoog dat Merchtem hoe langer hoe minder cafés telt. De oorzaken zijn divers; stijgende exploitatiekosten en meer reglementering liggen aan de basis. Maar volgens N-VA Merchtem schuilt er ook een dieper probleem. Zo wil het schepencollege (Open Vld – LvB en CD&Vplus) koste wat het kost al het verkeer afleiden uit het centrum en sturen langs de zogenaamde binnenring rond Merchtem. Dat is volgens N-VA Merchtem de doodsteek van heel wat middenstanders in de handelskern die het voor hun omzet in hoofdzaak moeten hebben van passanten.

“Bovendien organiseert het college van burgemeester en schepenen ook deze zomer opnieuw twee pop-up-evenementen zoals ‘Pop-up in’t Park’ en ‘Veneir Vrijdag’. Dit is op zich heel sympathiek, maar eigenlijk doen ze op deze manier de eigen horeca valse concurrentie aan,” klinkt het bij N-VA.

“We zien een zorgwekkende trend”, zegt N-VA-bestuurslid Izzy Bentoutouh. “Cafés zijn niet alleen plaatsen waar mensen samenkomen om te genieten van een drankje, maar ze zijn ook essentieel voor de sociale cohesie in onze gemeente. Je kan eigenlijk vlakaf stellen dat ze dienstdoen als de publieke woonkamers van onze gemeente, waar mensen elkaar ontmoeten en deel uitmaken van het lokale leven.”

Benny Buys, voormalig zaakvoerder van Dakwerken Buys B.V. en in oktober N-VA-kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen, vult aan: “De sluiting van cafés betekent een afname van sociale interactie, want in cafés ontmoeten mensen en generaties elkaar en worden verhalen doorgegeven. Ze vormen ook een ideale plek voor nieuwkomers om zich snel te integreren.”

Fabio Vandenbossche, eveneens kandidaat voor de N-VA, besluit: “Over de partijgrenzen heen moeten we samenwerken om ervoor te zorgen dat deze waardevolle plekken – die deel uitmaken van onze identiteit als gemeente – niet verdwijnen. Extra promotie en ondersteuning zijn een goed begin. Maar we moeten ook fundamenteler durven nadenken en dan komen we automatisch uit bij een andere visie over lokale economie, mobiliteit en parkeren.”

De bijhorende foto wordt bevolkt door mensen die op de N-VA-lijst zullen staan voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat zijn: achteraan vlnr: Izzy Bentoutouh, Marc Wouters, Reinhoud De Bosscher, Fabio Vandenbossche en Benny Buys. Vooraan vlnr: Nadia Segers, Ellen De Block, Jean De Block en Nathalie Vyt. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk