Kinderen van De Rinkeling planten bomen voor Mergelputbos

Vrijdag 17 december moesten de leerlingen van het vierde en zesde leerjaar – het vijfde zat in quarantaine – van de Rinkelingschool in de voormiddag geen les volgen, of toch wel, een educatieve les over bomen planten en het bos. Op een terrein aan de Brusselsesteenweg, schuin achter Eggermont Bloemen, mochten al die jonge krachten de arbeiders van het sociaaleconomiebedrijf Natuur en Landschapszorg meehelpen bij het planten van een bos van 0,8 ha. Laarzen aan, handen uit de mouwen en bouwen aan de toekomst, eentje mét bomen!

Die plantdag werd georganiseerd door Regionaal Landschap Brabantse Kouters samen met Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid (ANB), het Agentschap Binnenlands Bestuur en de gemeente Merchtem. Meer dan 3300 boompjes van 15 verschillende soorten inheems bosplantgoed moeten daar de grond in. De leerlingen staken een handje toe maar ook de mensen van Natuurpunt zullen nog heel wat jonge boompjes en struiken in de grond stoppen. Op zaterdag 18 december worden daar ook de geboortebomen in de putjes gezet. Het nieuwe bos zal luisteren naar de naam Mergelputbos. Die benaming, die verwijst naar de vroegere naamgeving van de site, werd gekozen door Heemkring Soetendaelle

Burgemeester Maarten Mast, schepen Lien Casier en kinderburgemeester Hugo Vanhoeymissen, van De Rinkeling nota bene, tekenden present. Burgemeester Mast had nog meer goed nieuws: “Drie jaar geleden opperden we in het bestuur de ambitie om tijdens deze legislatuur 8000 extra bomen te planten, of eentje per gezin. Met de huidige plantacties – Natuurpunt is ook bezig in Paddebroeken –  hebben we dat aantal nu al bereikt! We zijn ambitieus en trekken dat aantal op naar 16 000! Er zal volgend jaar ook verder gewerkt worden aan het voedselbos aan Drinkeling. Er komt een uitbreiding ervan met een uitkijktoren en last but not least, vijf nieuwe natuurlijke speelelementen. De inwoners zullen zullen er zelf noten en fruit kunnen plukken. De kosten van het totale plantproject bedragen 180 000 euro maar we ontvangen ook 130 000 euro subsidies hiervoor.” En de leerlingen, die waren ondertussen al terug druk bezig met planten! (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk