“Help ik woon in een krot”

Rudi April (58) kan er niet mee lachen: zijn woning werd in een politiek pamflet omschreven als een krot waarop een belasting op leegstand zou moeten geheven worden. Burgerpartij PRO had op de vorige gemeenteraad voorgesteld om de belasting op leegstand progressief te verhogen.

Om hun standpunt te ondersteunen werd, o.m. via facebook, een pamflet verspreid met de foto’s van een viertal ‘verkrotte gebouwen’. Eén van die foto’s was de woning van Rudi April in de Wolvertemsesteenweg.

De foto schoot bij April in het verkeerde keelgat. Sinds de verspreiding ervan, stellen mensen hem frequent de vraag of hij in een krot woont. April stelt dat hij de woning aan het opknappen is maar dat ‘ik niet alles tegelijk kan doen’. Hij heeft al een lening lopen om het gebouw – een voormalige beenhouwerij – binnenin te renoveren. Eens die afbetaald is wil hij de gevel aanpakken.

Rudi April woont samen met zijn zoon in het huis en leeft van een uitkering.

Schepen David De Valck toonde zich op de gemeenteraad al een tegenstander van het verhogen van de belasting en van het opmaken van lijstjes door politici. “Leegstand heeft vaak een menselijke oorzaak: zo kan de familie het huis nog niet willen verkopen of afbreken omdat vader of moeder in het rusthuis verblijft. Of er kan een aanvraag lopen om werken uit te voeren”.

PRO excuseerde zich bij Rudi April die inmiddels naar de politie stapte voor een klacht. Maar de burgerpartij blijft bij haar standpunt dat leegstand moet bestreden worden met een progressief toenemend belastingstarief. De foto met ‘verkrotte woningen’ werd wel verwijderd van de sociale media.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...