UPDATE: Wolf gelokt door honden

Omdat we het moeilijk konden geloven dat er tussen Brussegem en Bollebeek een wolf werd gespot, staken wij ons licht op bij Louis De Vis (medewerker van de Zoo van Planckendael). De Vis is er verantwoordelijk voor een roedel wolven en kent de gewoonten van deze dieren als geen ander. “Zijn er grote bossen in de omgeving?” wilde mijnheer De Vis weten. Eerlijkheidshalve moesten we opbiechten dat er noch in Merchtem noch in Asse meteen grote bossen te vinden zijn. Het dichtstbijzijnde is het Zoniënwoud.

Louis De Vis“Het is niet onmogelijk dat een wolf op een zwerftocht tientallen, soms zelfs honderden kilometers aflegt. Maar de nieuwsgierigheid van het dier moet op de één of andere manier geprikkeld zijn geweest”. Toen wij de heer De Vis meldden dat zaterdagavond de hondenweide officieel in gebruik was genomen, knipte hij met de vingers. “Dat moet het geweest zijn. De aanwezigheid van tientallen honden zal zijn nieuwsgierigheid hebben gewekt. Mogelijk dacht hij of zij dat het om een roedel wolven ging. Je moet niet veel verder zoeken”.

Is zo’n zwervende wolf nu gevaarlijk, wilden we graag weten? “Voor de mens zeker niet. Een roedel wolven durft een mens wel eens aanvallen, maar zelfs dat is zeldzaam. Een eenzame wolf kan het enkel op een kip, een konijn of zelfs een schaap hebben gemunt. Die dieren moeten namelijk ook eten. Mocht je onvoorziens toch een wolf ontmoeten, blijf dan zo stil mogelijk staan, maak geen geluid tot de wolf vanzelf verdwijnt. De kans is klein dat je dat ooit overkomt maar als het gebeurt, is het een unieke belevenis” voegt Louis De Vis eraan toe.

“En als je bang bent voor zo’n magnifiek dier, leg je dan toe op het kweken van kanaries of aprilvissen”.

NVDR: één keer op een jaar tijd (1 april) vertellen we – gewild – niet de waarheid. De andere 364 dagen proberen we dat wél te doen. Blijf www.goeiedag.be geregeld raadplegen voor alle nieuws uit uw regio.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk