De mens centraal

In de schilderijen van Patrick Teugels (58) staat de mens centraal. Hij schildert, naast vrij werk, vooral portretten en vaak ook op bestelling. In alle formaten, van een hoofd tot een levensgroot portret van de hele persoon. Patrick komt uit Lebbeke maar woont met zijn echtgenote Pascale De Neef in de Sint-Jansstraat, een goed dat al vijf generaties in familiebezit is. Hij volgde schilderkunst aan de Academie van Antwerpen en gaf er zelf 10 jaar les.

ME Patrick Teugels KLEINHet portret is een constante in zijn artistiek werk. Hij kwam tot het portret via zijn vader Georges die ook kunstschilder was en een moeilijke portret opdracht naar zijn zoon doorspeelde. Sindsdien heeft het portret Patrick niet meer losgelaten.

Momenteel werkt hij aan twee projecten. Het eerste is een reeks portretten van bejaarde mensen. Via OKRA kreeg hij al een aantal kandidaten toegespeeld maar als je 80+ bent mag je Patrick nog altijd contacteren. Een tweede project zijn een aantal portretten van vrouwelijke weerstanders uit de Tweede Wereldoorlog. “Ik gebruik opzettelijk een neutrale achtergrond zodat alle aandacht naar de man of vrouw in kwestie gaat,” zegt Patrick. “En de schilderijen dragen enkel de naam van de geportretteerde.

Wil je het werk van Patrick met eigen ogen zien dan kan dat van 4 tot 19 mei in het Sint Janshof in de Sint-Jansstraat 68. Speciaal voor deze tentoonstellingen werden een aantal portretten die Patrick in opdracht schilderde, weer samengebracht. Enkel het statieportret van voormalig Oostends burgemeester Jean Vandecasteele zal er waarschijnlijk niet bij zijn. In het eerste weekend is er de opening met schepen David De Valck als spreker, in het tweede weekend is er een vraaggesprek met Patrick Teugels en in het derde weekend is er de finissage. De tentoonstelling kan je elke zaterdag en zondag (tussen 4 en 19 mei) bezoeken tussen 13 en 18 uur.

Foto : Patrick schilderde zijn (toen zwangere) vrouw zoals ze 24 jaar geleden was.

ME Patrick Teugels 1

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...