Oud Soldaten huldigen Juul De Winde

Op 28 september zal het precies honderd jaar geleden zijn dat Luitenant Juul De Winde sneuvelde op het slagveld in Westrozebeke, zes weken voor het einde van de eerste wereldoorlog. Om deze bekende Merchtemnaar, De Winde schreef o.m. een aantal gedichten en trad toe tot de Vlaamse Kring van August De Boeck, te eren wil de Kring van Oud Soldaten van Merchtem een academische zitting organiseren en een gedenkplaat aanbrengen in de buurt van het geboortehuis van Juul De Winde.

Paul Van Den Eynde, voorzitter van de KOS, en zijn bestuur hebben werk gemaakt van een academische zitting met Van Den Eynde zelf, burgemeester Eddie De Block en historicus en lid van de VOS (een vredesbeweging gegroeid uit de rangen van Vlaamse oudstrijders in de grote oorlog) Wouter Robberechts als sprekers.

De academische zitting vindt plaats in de raadzaal van het gemeentehuis. Om 19 uur zijn er de sprekers maar ook een film over het leven van Juul De Winde van de hand van Tom Serkeyn en een muzikaal intermezzo rond het gedicht ‘de kwiksteerten’ van Juul De Winde dat door August De Boeck werd getoondicht.

Na de academische zitting gaat het in stoet naar de Langensteenweg waar halt wordt gehouden aan het geboortehuis van De Winde. Er zal een herdenkingsplaat onthuld worden. De uitnodigingen voor de academische zitting worden door de Oud Soldaten per brief of per mail verstuurd.

Tegelijk met de huldiging in Merchtem is er ook een huldiging in Westrozebeke en de dag erna (29 september) aan de crypte van de IJzertoren waar Luitenant De Winde is bijgezet.

In de marge van deze viering is het ook leuk om te weten dat de Kring van Oud Soldaten zijn lokaal met mini-museum op de jaarmarktdag van Merchtem kermis openstelt vanaf 9 uur. Je vindt de KOS op de tweede verdieping.

Op de foto (vlnr): Ondervoorzitter en vaandeldrager Jackie Versluys, secretaris Roger Schepmans, lid en schepen Mario Vandevelde, voorzitter Paul Van Den Eynde, Karel Uytersprot en Wouter Robberechts (VOS), François Lannoy (penningmeester), William Lammens (lid) en Guido Breckx (gemeentelijke administratie).

 

 

 

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk