Bijen voortaan thuis in tuinbouwschool

“Al wie een hart heeft voor planten, dieren en het milieu is welkom op onze school,” zei Dirk Legroux, directeur van de Gemeentelijke Technische Tuinbouwschool in Peizegem. Daar werd vrijdagnamiddag (20 april) officieel de bijenhal in gebruik genomen. De bijenhal is een initiatief van de provincie Vlaams-Brabant en de Imkersvereniging Noord-West Brabant. In een tijd waarin bijenpopulaties onder druk staan, is dit een zeer welkom initiatief.

REGIO Bijenhal 3
Monique Swinnen, gedeputeerde van de provincie Vlaams-Brabant, met de imkers uit de regio.

REGIO Bijenhal 2Dicht bij de aanplantingen met appelen en peren, staat nu een bijenhal. Een initiatief van de provincie en de imkersvereniging om de zorg voor bijen een riem onder het hart te steken. Jef Beuckelaers, voorzitter van de Imkersvereniging Noord-West Brabant, beklemtoonde dat de bijenhal past in het opleidingsproject met praktijksessies voor geïnteresseerden in de imkerij. Het is één van de vijf provinciale initiatieven op dat gebied.

Dat de bijenhal in de ‘boomgaard’ van de school staat, is uiteraard geen toeval: bijen zorgen immers voor het bestuiven van planten en gewassen. Minister van volksgezondheid Maggie De Block wees op het belang van deze bijenhal  voor de leerlingen van de school en Monique Swinnen (bestendig gedeputeerde van de provincie) gaf uitleg bij de steun van de provincie voor de imkers en de bijen (o.m. door het ondersteunen van imkercursussen en het uitdelen van zaadzakje voor bloemenweides).

Dirk Legroux, directeur van de land- en tuinbouwschool, dankte de initiatiefnemers: “Als facilitator dragen wij graag ons steentje bij door de bijenhal een plaats te geven in onze school. Ook onze leerlingen zullen er wel bij varen want nu kunnen ze op een heel praktische wijze kennis maken met de bijen en de imkerij”.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk