Slogans en zakasbak tegen sigarettenpeuken

Intercommunale Incovo wil de inwoners in de gemeenten waarin ze werkzaam is sensibiliseren om voortaan correct met sigarettenpeuken om te gaan. De gemeente Meise neemt hierin mee het voortouw. Dat gebeurt met slogans aan rioolroosters en op vuilnisbakken. Ook zal het gebruik van de ‘zakasbak’ gepromoot worden.

Incovo lanceerde vandaag de actie ‘Mei Peukenvrij’. Schepen van Leefmilieu Jonathan De Valck (N-VA) bracht er samen met Marijke Doms het eerste verfsjabloon aanbrengen bij het rioolrooster aan het Gemeenteplein in Wolvertem.

Ruim 40 miljoen peuken belanden jaarlijks op de Vlaamse bodem. In de gemeenten van Incovo (Vilvoorde, Zemst, Machelen, Londerzeel en Meise) zijn dat er honderdduizenden. Heel veel inwoners, ook rokers, ergeren zich hier aan.

Bij de voorbije succesvolle zwerfvuilacties waren de peuken met stip het meest besproken zwerfvuil item.

“Peuken kunnen er tot 12 jaar over doen om helemaal afgebroken te worden in de natuur,” weet Marijke Doms, medewerker zwerfvuil en sluikstort bij Incovo, “Sommigen denken dat het beter is om de sigaret in de rioolrooster te mikken, maar dat is een misverstand. Rioolroosters zijn gemaakt om regenwater op te vangen en daarom vaak direct verbonden met waterlopen. Je peuk belandt dus gewoon, met alle giftige stoffen, in de rivier en daarna in de zee.”

Incovo wil inwoners sensibiliseren om voortaan correct met peuken om te gaan. De gemeente Meise neemt hierin mee het voortouw. Aan verschillende rioolroosters zal de boodschap “Hier begint de zee” worden aangebracht. Op vuilnisbakken komt de slogan “Hier jouw peuk vind ik leuk”.

“De beste oplossing voor peuken is inderdaad gewoon de straatvuilbak,” vult vult schepen De Valck aan. “Als je de peuk goed dooft, kan die gewoon in het straatvuilnisbakje. Bij evenementen of aan horecazaken horen aparte peukenbakjes.”

Natuurlijk is het onmogelijk om overal waar rokers wandelen een vuilnisbak of peukenpaal te voorzien. Daarom promoten Incovo en de gemeente Meise ook draagbare zakasbakjes.

“Dat zijn kleine doosjes waar je je sigaret in kan doven en dan netjes meenemen om thuis in de vuilbak te doen. Ze zijn niet groter dan een pillendoos, dus ze passen makkelijk in je jas of handtas”, aldus De Valck.

Incovo zal in de komende weken regelmatig het gebruik van de zakasbak promoten door er op evenementen gratis uit te delen. Op termijn is het de bedoeling dat de doosjes ook in de handel verkrijgbaar zijn. “Zoals poepzakjes bij de vaste uitrusting horen van iedere hondeneigenaar, zo zouden ook de zakasbakjes bij rokers volledig ingeburgerd moeten raken”, besluit Marijke Doms.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise