EXCLUSIEVE PEILING MEISE: LB+ breekt geen potten

De kaarten werden door de kiezer moeilijk geschud. CD&V krijgt een klap maar dat lijkt, gezien de interne strubbelingen, niet zo verrassend. De lijst LB+ (met twee burgemeesters) komt op 9 zetels, wat eigenlijk maar eentje meer is dan Open VLD in 2012. Burgerbeweging PRO, die pas laat uit de startblokken schoot, haalt één zetel net als de lijst LEEF die één zetel inpikt van N-VA. Samen Anders, de kartellijst van Groen en sp.a, haalt vijf zetels, één meer dan wat beide partijen in 2012 samen haalden.

Hoe kan nu een gemeentebestuur worden gevormd? LB+ lijkt als grootste partij aan zet en kan een meerderheid halen met CD&V – maar is het water hier niet te diep? – of Samen Anders. In dat geval lijken PRO en LEEF uit de boot te vallen. Ook CD&V, N-VA en Samen Anders kunnen samen besturen. Er dient ook steeds rekening worden gehouden met een foutenmarge van 3 tot 5%.