EXCLUSIEVE PEILING MEISE: LB+ breekt geen potten

De kaarten werden door de kiezer moeilijk geschud. CD&V krijgt een klap maar dat lijkt, gezien de interne strubbelingen, niet zo verrassend. De lijst LB+ (met twee burgemeesters) komt op 9 zetels, wat eigenlijk maar eentje meer is dan Open VLD in 2012. Burgerbeweging PRO, die pas laat uit de startblokken schoot, haalt Ă©Ă©n zetel net als de lijst LEEF die Ă©Ă©n zetel inpikt van N-VA. Samen Anders, de kartellijst van Groen en sp.a, haalt vijf zetels, Ă©Ă©n meer dan wat beide partijen in 2012 samen haalden.

Hoe kan nu een gemeentebestuur worden gevormd? LB+ lijkt als grootste partij aan zet en kan een meerderheid halen met CD&V – maar is het water hier niet te diep? – of Samen Anders. In dat geval lijken PRO en LEEF uit de boot te vallen. Ook CD&V, N-VA en Samen Anders kunnen samen besturen. Er dient ook steeds rekening worden gehouden met een foutenmarge van 3 tot 5%.