Camera voor monument Merckx?

De gemeente onderzoekt de plaatsing van een camera aan het kunstwerk ter ere van Eddy Merckx. Dat werd vorige maand naar aanleiding van de verjaardag van De Kannibaal op het grasperk aan het administratief centrum geplaatst.

Omdat het monument eens beschadigd niet meer te herstellen valt, wordt nu gedacht aan extra beveiliging. Er gaat ook een betere afscherming komen omdat het nu door kinderen soms ook wordt aanzien als ‘speeltuin’.

Op 13 juni werd de sculptuur van plaatselijk kunstenaar Paul Gregoir in het bijzijn van Eddy Merckx zelf ingehuldigd voor het administratief centrum. Daarmee kreeg de grootste wielrenner aller tijden vlak voor zijn 70ste verjaardag (17 juni) een passend eerbetoon. Kostprijs: 50.000 euro. Geld dat werd bijeengezameld via een sponsorproject.

Het is een sculptuur waarop zich negen renners bevinden die door hun lichaamstaal hun emoties verraden en waarbij Merckx als de allergrootste winnaar met zijn armen in de lucht zich over de eindstreep laat uitbollen.

Op de gemeenteraad werd nu door oppositieraadslid Roger Heyvaert (Open Vld) de vraag gesteld hoe het zit met de beveiliging van het kostbare monument.

Schepen van Cultuur Marcel Belgrado (CD&V) legt de opmerking niet zomaar naast zich neer. ‘We gaan de plaatsing van een bewakingscamera onderzoeken’, reageert hij. ‘Overdag is er niet zozeer een probleem. In de week is het druk in het gemeentehuis en er zijn ook de woningen die er op uitkijken. ‘s Nachts is het natuurlijk anders.’

‘Al moet ik zeggen dat het beeld wel ijzersterk is. Met een gewone slijpschijf kom je er niet. Anderzijds moet ik toegeven dat ik elke keer als ik er voorbijwandel controleer of het nog wel ‘compleet’ is. Als we iets kunnen doen gaan we het dus zeker niet laten…’

Het zal vooral een kwestie van financi√ęn worden. ‘Je moet ook nog beelden verkrijgen waar je iets kunt op herkennen. En daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast. Het is jammer dat er geen overschot is van het sponsorgeld dat we hiervoor kunnen gebruiken. Binnen een week of drie komt de werkgroep nog eens samen. Een optie is dat we eventueel een of andere sponsor hierover nog eens aanspreken…’

Intussen heeft het monument heel wat bekijks zo blijkt na goed een maand. ‘Er zijn enorm veel mensen en wielertoeristen die hier speciaal langskomen. We zullen wel nog een paadje moeten aanleggen want nu loopt iedereen maar op het gazon.’

Ook de sculptuur zelf zal beter worden afgeschermd, ofwel met een kleine afsluiting of met een haag. Sommige kinderen aanzien het monument namelijk voor een speeltuin met een schuifaf. Men vreest dan ook dat het kunstwerk uiteindelijk zal beschadigd raken. De kunstenaar heeft al laten weten dat eventuele schade onherstelbaar is.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise