Afscheid van 'De Volle Pot' met feest voor vaste klanten

Uitbaters Marie-Jeanne Wyns (59) en Vincent Daniel (64) van De Volle Pot, een van de laatste overblijvende volkscafés in Wolvertem, nemen zaterdagavond met een groot feest afscheid van hun trouwe klanten. Ze verkassen na 20 jaar naar de kust om nog een beetje te genieten.

‘We willen niet sterven achter de toog’, zegt Marie-Jeanne. ‘Maar we zijn wel blij dat het cafĂ© zal blijven bestaan.’ Anna Ferre neemt vanaf volgende maand de fakkel over van Marie-Jeanne en Vincent.

Café De Volle Pot in de Ossegemstraat is nog een volkscafé van het uitstervende soort. Waar het bier rijkelijk vloeit, er geregeld een potje wordt gezeverd en een stevig boompje wordt opgezet. En dat mondt al eens uit in late nachtelijke uurtjes. 

Het zijn vooral die nachtelijke uren die echter begonnen door te wegen bij de uitbaters.

‘Het is niet dat we het niet graag meer doen’, vertelt Marie-Jeanne. ‘Maar we zijn geen twintig meer. We werken allebei vanaf ons 14 jaar. We willen terug een beetje een sociaal leven. Nu leven we min of meer naast elkaar. Enkel op woensdag tijdens onze sluitingsdag kunnen we samen eten.’

‘Ik sukkel ook een beetje met de gezondheid. Vandaar nu deze beslissing. We zouden het echt bijzonder jammer vinden als De Volle Pot zou sluiten’, klonk het vorig jaar nog toen het cafĂ© te koop werd gezet.

Maar zover komt het dus niet. Anna Ferre (44) uit Vilvoorde zal de zaak huren. ‘Vanaf 1 april krijgen we de sleutels en ik hoop rond 10 april te kunnen heropenen. We komen hier ook wonen. ‘Ik heb zelf al meerdere jaren ervaring in de horeca maar dit is mijn eerste eigen zaak. Het was nu of nooit.’

Veel veranderingen plant Ferre niet. ‘Marie-Jeanne heeft dat altijd goed gedaan. Het is een volkscafĂ© en dat gaan we zo houden. Ze gaat me nog wel wat van de kneepjes van het vak leren.’

Het is dus niet dat Ferre meteen helemaal voor de leeuwen wordt gegooid.

‘Ik kom nog inspringen tijdens de koers in juni en mijn man zal zich ook nog blijven ontfermen over de spaarkas’, gaat Marie-Jeanne verder. ‘Ook de verschillende clubs zullen hier hun stamcafĂ© houden.’

Zijzelf verkassen naar Oostduinkerke. ‘Het is al een paar jaar dat de kust ons aantrekt. We hebben er een woning gekocht. We gaan nog wat profiteren maar we zullen zeker nog actief blijven.’

Zaterdagavond vindt er nog een fijn afscheidsfeestje plaats. Een 200-tal vaste klanten en vrienden zijn uitgenodigd om Marie-Jeanne en Vincent uit te wuiven. Er zijn daarbij ook optredens voorzien.

‘Of we ernaar uit kijken? Ja en nee. Ja, omdat we toch stilaan sukkelen met de gezondheid. Nee omdat 20 jaar toch niet niks is. Dat is een 1/3 van je leven. Een heel hoofdstuk wordt nu afgesloten.’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise