Orchideeënspektakel in Plantentuin

In de Plantentuin van Meise kan je vanaf zaterdag naar Flori Mundi, een orchideeënspektakel van een ongeziene schoonheid. Vijf weken lang krijgen de bezoekers de spectaculairste, kleurrijkste en meest exotische composities te zien van in totaal meer dan 10.000 bloemen en planten.

Een betoverende collectie van meer dan 10.000 bloemen en planten met daarbij tientallen verschillende soorten orchideeën, bromelia’s en cyclamen. Dat krijgen de geïnteresseerden vanaf zaterdag te zien op ‘Flori Mundi’ in de Plantentuin. “We hebben er een hartverwarmend, fleurig festijn van gemaakt voor duizenden bezoekers”, zegt persattaché Bénédicte Van Paeschen. ”

Tijdens het Flori Mundi-‘parcours’ kan je heel wat spectaculaire constructies en bloemencomposities bewonderen. Zo is er de ‘piramide’: een constructie van 3,5 bij 3,5 meter met bijna 700 Cymbidium-orchideeën. Of de bol op de Victoriavijver met een doorsnede van bijna 3 meter en zo’n 2.000 kleine vlinderorchideeën. Springen verder in het oog: de Phoenix-palm met zo’n 3.000 kleine bromelia-achtigen en 200 Vanda-orchideeën, het ‘lentekleed’ met 200 cyclamen en drie triomfbogen van 3 meter en één van 4 meter hoog met zo’n 1.000 Guzmania-planten.

Wat heeft de Plantentuin met orchideeën? Veel zo blijkt. “Met zo’n 25.000 verschillende soorten in de wereld, vertegenwoordigen orchideeën 10 procent van de plantendiversiteit op aarde. Met andere woorden: één plant op tien is een orchidee”, legt plantkundige Koen Es uit. “Maar jammer genoeg vormen de orchideeën niet alleen een hele grote, maar ook een erg bedreigde plantengroep. Het ergst is het gesteld met de wilde Europese orchideeën en de soorten die in de toppen van de bomen in het tropisch regenwoud groeien. Het is de taak van een plantentuin om de biodiversiteit in het plantenrijk te beschermen. Daarom koestert de Planten-tuin Meise ook in zijn collecties – binnen én buiten – zo’n 1.800 orchideeën van een 1.000-tal verschillende soorten en cultivars. De orchideeën die je ziet op Flori Mundi zijn geen bedreigde, wilde soorten. Het zijn gekweekte orchideeën.”

Maar ook dàt is een Plantentuinverhaal zo blijkt. “In de 19de eeuw trokken heel wat Europese botanisten naar overzeese gebieden om op zoek te gaan naar orchideeën. Iedereen was gek op de prachtige bloemen, maar ze kweken was aartsmoeilijk. Zorgvuldig uitgezochte soorten overleefden amper de overtocht en verpieterden in de Europese serres. Maar de Belg Jean Linden en zijn tijdgenoten Nicolas Funck, Louis-Joseph Schlim, Louis Van Houtte en Auguste Ghiesbrecht, allemaal op één of andere manier verbonden aan de Plantentuin, slaagden er wél in om de orchideeën te kweken. De magnifieke orchidee op onze vensterbank is een verre nazaat van de kweeksels van Jean Linden en zijn collega’s.”

Tienduizend bloemen ophangen, monteren, planten en besproeien: het is een hele karwei. “Dat is alleen maar gelukt dankzij de hulp van de meer dan dertig Plantentuinvrijwilligers, de jongeren van Samenlevingsdienst en de studenten van het Scheppersinsitituut van Wetteren en de tuinbouwscholen van Merchtem en Melle. de bloemen en planten werden ons geschonken door de sponsors.”

 

Praktisch: Flori Mundi is alle dagen open van 9.30 tot 16.30 uur. Nocturnes zijn er op 31 oktober en 10 november. Dan zijn de kassa’s open tot 21.30 uur. Een ticket kost 6 euro, tot 18 jaar is de toegang gratis.   

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...