Agenten als duiven in hokjes geduwd

De politiezone TARL (Ternat, Affligem, Roosdaal, Liedekerke) beschikt over een centraal politiegebouw aan de Affligemsestraat in Liedekerke. Het gebouw dateert van 2007 en bleek toen al te klein. Korpschef Dirk Meert liet dat ook al uitschijnen in eerdere interviews. Bedoeld voor 61 medewerkers, moesten er vanaf dag één 73 man een plek vinden. Die situatie is met de jaren alleen maar erger geworden. Vandaag is er in het huidige gebouw plaats voor 72 werknemers, maar er zijn er wél liefst 114 in dienst! De gevolgen laten zich raden.

Het Zonaal Politieplan 2020-2025 heeft het veelzeggend over ‘repetitieve calamiteiten’. Zo heeft de dienst Recherche zijn refter en vergaderzaal moeten ombouwen tot kleine bureaus, om zijn agenten tenminste te kunnen plaatsen. In de politiekantoren van Liedekerke is er geen enkele grote vergadering mogelijk. Agenten eten en vergaderen er tussen dossiers.

“Het politiegebouw biedt plaats voor 72 werknemers, maar er werken er wél 114”    

Een crisiscentrum bestaat er niet. Geen enkel verhoorlokaal is audiovisueel uitgerust. Liedekerke beschikt over zegge en schrijve twee (2) cellen. Elke derde opgepakte crimineel moet helemaal naar Aalst of Dendermonde overgebracht. Nog sterker: een arrestant kan niet langs een aparte en veilige ingang binnengebracht. Slachtoffers noch daders kunnen discreet gehoord worden. Er is een acuut gebrek aan stockeerruimte, wat ernstige vragen oproept hoe veilig of onveilig kostbare apparatuur wordt weggezet zoals kogelvrije vesten, draagbare verlichting, peperdure mobiele camera’s…  

Een recent opgemaakt fotoverslag toont een ontluisterend beeld, van wat een modern politiegebouw zou moeten zijn. Willekeurige dozen hinderen passages van en naar lokalen. Sommige stockageplekken zijn veeleer rommelige koterijen. Printers, scanners en kopieerapparaten staan plompverloren ergens op de werkvloer. We zien schandalig primitieve kleedkamers, overvolle bureaus, een totaal gebrek aan ruime en afsluitbare opbergkasten, een drooghok in plaats van een droogruimte en kriskras gestalde personeelswagens.

“Op foto’s zien we rommelkoten, overvolle bureaus, te weinig afsluitbare opbergkasten”

Bij gebrek aan airco lopen de temperaturen in de bureaus tijdens de zomermaanden op tot 30 graden. Het politiegebouw kan zijn zogenaamde ‘kritieke punten’ onvoldoende beveiligen. Dat is zondermeer verontrustend, als je weet dat daar wapens, munitie, drugs, vertrouwelijke documenten, processen-verbaal en kostbare in beslag genomen goederen en geld opgeslagen liggen! De organisatie van het onthaal, een open balie, wordt – zeker in volle coronacrisis – ‘problematisch’ genoemd. En last but not least: de servers van de politiecomputers staan in de… kelder (!) die permanent kampt met vochtproblemen en door een bouwfout regelmatig onder water staat. Voor elke IT-specialist een nachtmerrie.  

Hoe minder agenten, hoe meer gebouw

Zowat elke burgemeester van de betrokken zone kent de situatie. “Het probleem is dat we niet zomaar een pasklare oplossing uit de mouw kunnen schudden”, reageert de Liedekerkse burgemeester Steven Van Linthout. “Met Haviland plannen we een gebouw naast het huidige. Dat zou de grootste euvels moeten oplossen. We hopen zo’n project over twee jaar te realiseren.” De prangende vraag is of men niet – opnieuw – dezelfde fout zal maken als in 2007. Namelijk een politiegebouw plannen, dat tegen 2024 opnieuw achterhaald is. Want het aanvankelijke begrote bedrag van 4,5 miljoen werd inmiddels afgeslankt tot 3,2 miljoen. Nog sterker: met deze financiële middelen, moet het huidige reeds onderbezette politiekader ‘bevroren’ worden! Want het hele zaakje dient geklaard met de normale, beschikbare middelen! Wat als dat nieuwe politiegebouw – zo goed als zeker- tegen 2023 méér kost dan de voorziene 3,2 miljoen? Nog meer bezuinigen? Als iemand als minister Matthias Diependaele 12 miljoen kan vinden om een aantal beschermde gebouwen te faceliften – wat overigens zeer verdienstelijk is – moet het toch wel mogelijk zijn extra geld te vinden voor een broodnodige moderne politiezone. De raad zal – normaal gezien in december – stemmen of dit onmiskenbaar ‘beperkte’ project groen licht krijgt. Hopelijk beseffen ook raadsleden dat een modern uitgeruste politie-infrastructuur meer een kwestie is van een vanzelfsprekende noodzaak dan van een noodzakelijk kwaad. (ggm)  

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...