“Moet één dorp een zwembad dragen?”

Wanneer we praten met de Liedekerkse burgemeester Steven Van Linthout (foto), heeft hij er pas een avond rondetafelgesprekken rond het meerjarenplan op zitten, met betrokken inwoners. “Dat gaan we meer doen: tussentijdse bevragingen organiseren. Zo kunnen we ons zesjarenplan jaar per jaar herbekijken”, legt Van Linthout uit.

“Rond ‘integratie’ werken we samen met Affligem. Met een halftijdse kracht willen we bijvoorbeeld ‘praattafels’ organiseren in de bib, waar mensen in het Nederlands leren converseren. In het jeugdhuis – tussen het zwembad en de sporthal – kunnen jongeren terecht. Motiveren om onze taal te leren bereik je enkel door een goed aanbod te creëren en de drempel zo laag mogelijk te maken.”

Liedekerke beschikt over beperkte financiële middelen. “En toch tellen we een station, zwembad, warenhuizen, een aanbod scholen, kunstacademie, een florerende markt… En toch kunnen we elk jaar gemiddeld 1 miljoen 250.000 euro investeren. Over zes jaar is dat toch een niet onaardig bedrag”, aldus Van Linthout.

“Natuurlijk zijn we boos, dat we geen aanspraak kunnen maken op het Denderfonds. En een stad als Zottegem wél. Dat slaat nergens op en daarover kan ik me bijzonder opwinden. Maar we werken zoveel mogelijk samen. Met negen CD&V-burgemeesters in de regio lukt dat natuurlijk iets makkelijker. In januari opent het vernieuwde zwembad en zijn we weer gerust voor 30 jaar. Maar ook daar kun je de vraag stellen: moet 1 dorp zo’n zwembad dragen? Is dat correct? Ruim de helft van de zwemmers komt van buiten Liedekerke!”

Liedekerke onderzoekt een nieuw mobiliteitsplan en een nieuw parkeerbeleid. “We denken eraan van bepaalde straten éénrichtingsstraten te maken, zodat de fietsers meer plaats krijgen. Ons marktplein heeft ook een meer moderne aanpak nodig. De verlichting wordt stelselmatig door led vervangen. We proberen ook alle ‘trage wegen’ in kaart te brengen, want je zou verbaasd staan hoe je door ons centrum kan bewegen zonder noodzakelijk een auto nodig te hebben.“

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...