Discussie rond bar-uitbating Op ’t Hof

Wat de voorbije zomer aanvankelijk begon als een beloftevol pop up-evenement – met name ‘Zomer Op ’t Hof’ van mei tot september – is ondertussen uitgedraaid op een sterk verzuurde discussie tussen het gemeentebestuur van Liedekerke en de Op ’t Hof-eigenaars Steven Van Bont en Annelies Van Droogenbroeck (foto). Aanleiding is de weigering van het gemeentebestuur, om een vergunning te geven voor de inplanting van een permanent restaurant, bar én feestzaal in twee schuren. “Wij steunen elk leuk initiatief in Liedekerke, laat dat duidelijk zijn”, vertelt burgemeester Steven Van Linthout. “Aanvankelijk leek het hier te gaan om een beperkte uitbating voor maximaal 80 mensen. Maar uiteindelijk groeit de hele zaak uit tot een XXL-versie, met meer dan honderd bezoekers, kinderspeeltuin, uitgebreid terras… De Op ’t Hof-uitbaters beschikken zelf over amper 24 parkeerplaatsen. Nu willen ze uitpakken met een permanente bar, bistro, terras, vergaderzaal, feestzaal… en dat in een bewoonde zone, tussen huizen! Zo’n mega-project overstijgt de buurt. Wij ontvingen wel degelijk diverse schriftelijke én mondelinge klachten over wildparkeren en lawaaihinder, maar het is logisch dat we die info omwille van de privacy niet zomaar publiek gaan maken. Op onze specifieke vragen waar de uitbaters met Op ’t Hof precies naartoe wilden en hoe ze mogelijke overlast wilden inperken, kregen we slechts vage antwoorden. Vandaar dat we als gemeentebestuur de uitbaters een herexamen hebben afgeleverd. Het staat hen vrij in beroep te gaan bij de provincie. Nu gooien ze hun ongenoegen uitgebreid op sociale media, starten een petitie… Logisch dat je zo de sfeer helemaal verzuurt. Voor ons is dit dossier alvast gesloten.”

DIEP TELEURGESTELD

Op ’t Hof-eigenaar Steven Van Bont is diep teleurgesteld. “Men heeft het aldoor over overlast en klachten, maar het gemeentebestuur kan ons geen enkel document, bewijs of pv tonen”, reageert Van Bont. “Dat heeft dus geen enkele juridische waarde. Wij zijn vragende partij, om tot een compromis te komen. Want van een conflict wordt niemand beter. We tekenen alvast beroep aan, zodat het uiteindelijk de provincie zal zijn die de knoop moet doorhakken. Maar we hebben nu al besloten ons voortaan te beperken tot de dagelijkse exploitatie – zonder muzikale omlijsting en dies meer – om mogelijke overlast te vermijden. We hebben een duidelijke visie binnen een duidelijk concept. Maar we streven een compromis na op basis van feiten, niet op basis van geruchten en veronderstellingen.” Bij druk haalde de petitie al meer dan 500 handtekeningen. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...