Hubert De Neys viert een eeuw nostalgie

“We zijn er nog altijd en we tellen nog altijd mee”, glimlacht Hubert De Neys (72) terwijl hij niet weinig fier tussen stapels kratten bier poseert. Hubert weet waarover hij praat. Hij is niet alleen de laatste bierhandelaar in Liedekerke, de zaak De Neys-Asselman in de Opperstraat bestaat volgend jaar precies honderd jaar. Het waren Huberts grootouders Bernardus Guldemont en Maria Van Der Plas die in 1920 het gebouw ‘Den Ouden Tassel’ aan de Diepestraat – ondertussen Opperstraat – kochten. Het was de tijd dat Ginder-Ale nog met paard en kar aan de man werd gebracht. Ook de tijd van de zogenaamde ‘pottenhuizen’, kruideniers of specerijwinkels waar de vrouw haar inkopen kon doen, terwijl de mannen in de keuken bier of jenever dronken. Toen waren er in Liedekerke alléén zo’n dertien bierbrouwers en makkelijk 70 cafés. Hubert heeft zijn zaak niet cadeau gekregen. Op amper 19-jarige leeftijd verloor hij zijn vader Arthur en moest van de ene dag op de andere – als oudste van vijf kinderen – de hele handel overnemen: bediening, leveringen, boekhouding… “Het is niet altijd rozegeur en maneschijn geweest”, geeft Hubert toe, “maar ik heb de zaak met hart en ziel uitgebouwd. Ondertussen bracht ik al vier bieren op de markt: Oud Tassels, Berrevoesj, Kleine Payott en vers gebrouwen: het Jubileumbier. Daarvoor werk ik samen met brouwerij Boelens uit Belsele en Den Triest uit Kapelle-op-den-Bos. Hubert herinnert zich nog de tijd dat hij als enige trappist Westvleteren verkocht. “Een dikke pater bracht toen met zijn camionette regelmatig honderd bakken trappist”, vertelt Hubert. “Die gast kon twee pannen spek met eieren eten én dronk daarbij een halve bak Watou. En je kon er niets aan zien…”
TEGEN DE VERZOETING
Ondertussen staat Hubert al 52 jaar in de zaak, is al 7 jaar gepensioneerd maar wil niet van ophouden weten. “Ik ga hiermee door tot ik sterf”, zegt Hubert. “De kleinhandel heeft het niet gemakkelijk tegen al die webshops, maar ik blijf geloven in kennis en service”, meent Hubert. “Mijn twee zonen hebben een ander vak gekozen, maar ik heb gelukkig veel hulp van mijn nicht Riet (foto), die instaat voor verpakking, bestellingen, pub en facturatie. De verzoeting van de bieren vind ik een pijnlijke evolutie, maar er wordt nog steeds schitterend bier gemaakt: Sint-Hubertus, Tripel Bos, Hoptimist… Of ik nog een droom heb? Jawel: zo lang mogelijk gezond blijven!” (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...