Hond die kleine Yolande aanviel geëuthanaseerd

De hond die op 22 september de kleine Yolande Makasi (1,5) zwaar verwondde in de Opperstraat in Liedekerke is geëuthanaseerd. De eigenares nam zelf die beslissing, zegt burgemeester Luc Wynant (CD&V). De kleine Yolande is sinds vrijdag weer thuis.

“De politie werd in het bezit gesteld van een ondertekend attest van een dierenartsenpraktijk in Ternat dat bevestigt dat de hond vrijdag, op vrijwillig verzoek van de eigenares van het dier, werd geĂ«uthanaseerd”, aldus Wynant. Die spreekt ook zijn dank uit aan het wijkteam van de lokale politie en hoopt dat de gezondheidstoestand van het meisje gunstig evolueert.

De burgemeester en de lokale politie Tarl hadden na het incident, waarbij een American Stafford het meisje in haar kinderwagen aanviel in het gezicht, de eigenares al bewarende maatregelen opgelegd.

De vrouw moest de hond ook aan een gedragsonderzoek laten onderwerpen om uit te maken of het dier al dan niet vatbaar was voor heropvoeding. Dat rapport werd op 15 oktober aan de burgemeester bezorgd, maar over inhoud wordt niet gecommuniceerd.

Met de kleine Yolande gaat het intussen iets beter. Het meisje werd vrijdag ontslagen uit het Universitair Ziekenhuis in Jette. Ze verbleef er vier weken in een gespecialiseerde afdeling voor gezichtsreconstructies.

Het kindje onderging op 22 september meteen een operatie van negen uur, maar moest op 28 september een tweede keer onder het mes omdat de verwondingen niet gunstig evolueerden.

“We moeten het helingsproces nu zijn natuurlijke weg laten gaan”, zegt vader Michael Makasi. “Volgens de dokters zit alles op zijn plaats. Of ook de zenuwen in haar gezicht en oog herstellen, zal pas met de tijd blijken. Ze heeft wel nog steeds veel pijn, maar ze is voldoende hersteld om naar huis te mogen.”