Achterzaaltje café Welkom dreigt in te storten

Bij de afbraak van een oud toilet in café Welkom, in de wijk Ter Muilen in Liedekerke, dreigde dinsdagnamiddag een plat dak in te storten. De hulpdiensten konden het ingezakte dak tijdig stutten, maar het café blijft wellicht minstens tot eind deze week dicht.

Pech voor Ira Hertveldt, uitbaatster van het bekende café Welkom in de Muilenstraat in Liedekerke. Net nu de werkzaamheden aan een gloednieuw en modern sanitair blok helemaal afgerond waren, liep het fout bij de afbraak van de oude toiletten. Die bevonden zich in de hoek van het achterzaaltje met plat dak. Dat werd twintig jaar geleden aangebouwd als een biljartzaaltje, in de periode toen Ira het café overnam van haar moeder Agnes.

‘We maakten gebruik van de dinsdagse sluitingsdag om de oude toiletten uit te breken’, zegt Jozef Van Schepdael, schoonvader van Ira. ‘Blijkbaar dienden die wc-muren echter ook als steunmuren voor het plat dak. Rond kwart voor twee hoorden we dat het dak plots heel vervaarlijk begon te kraken, waarop we onmiddellijk de hulpdiensten contacteerden.’

De brandweer van Lennik en de civiele bescherming van Liedekerke begonnen het dak, dat in het midden intussen al tientallen centimeters was verzakt, te stutten, zodat ze nog nipt konden vermijden dat het helemaal zou instorten. Het dak moet wellicht worden afgebroken en er zijn ook scheuren in de muren. Het café zelf, met woongedeelte boven, heeft geen schade.

Het café verder openhouden lijkt momenteel echter uitgesloten, ook al omdat het nieuwe sanitaire blok enkel toegankelijk is via het gestutte achterzaaltje. De technische dienst van de gemeente Liedekerke kwam het gebouw inspecteren en maakt een verslag op. Op basis daarvan moet burgemeester Luc Wynant (CD&V) beslissen of het gebouw al of niet tijdelijk onbewoonbaar wordt verklaard. De uitbaatster en haar gezin wonen zelf boven het café.

De verzekeringsexperts van de eigenaar (Brouwerij Haacht) en de huurder moeten nu eerst de verdere procedure voor de herstellingen overeenkomen. Volgens luitenant Danny Van Laethem van brandweer Lennik worden de betonnen tegels op het platte dak best zo snel mogelijk verwijderd, om het zwaarste gewicht van het dak te halen.

‘Vooral regenvlagen kunnen erg gevaarlijk zijn, omdat zich dan snel een waterbassin op het dak kan vormen. Hoe sneller hier wordt ingegrepen, hoe beter’, aldus de brandweerluitenant.

café welkom ter muilen liedekerke