Psychiater DIRK DE WACHTER ‚Äď Zes corona-uitspraken die niemand wil horen

Dirk De Wachter is een van de meest spraakmakende psychiater-psychotherapeuten in ons land. Hij is professor aan de KU Leuven en verbonden aan het universitair Psychiatrisch Centrum van Kortenberg. Maar hij is ook een succesvol columnist, auteur en gastspreker in diverse centra in Nederland, Frankrijk en Itali√ę. Als de VRT of VTM een deskundige nodig hebben om een frisse kijk te krijgen op geluk, liefde, verdriet of geweld halen ze geheid Dirk De Wachter voor de camera‚Äôs. Zijn specialiteit: verhelderend praten over complexe problemen. Goeiedag selecteerde zes uitspraken van De Wachter over de coronacrisis, die niemand wil horen.

‚ÄúDe eerste weken was iedereen gedisciplineerd, maar vorig weekend zagen we hoe slordig sommigen met de maatregelen omgingen. Er heerst een zekere vermoeidheid. De maatregelen zijn gewoontes geworden, we zijn er te gerust in. En dat is niet zo goed, want een beetje angst houdt mensen solidair‚ÄĚ

‚ÄúDe geschiedenis heeft ons geleerd dat de mens laveert tussen een verbindend, barmhartig, solidair bestaan en een egocentrisch, op zichzelf gericht leven. Het evenwicht tussen samenwerken en tegen de andere zijn: daar moeten we over waken.‚ÄĚ

‚ÄúHet is ook wel boeiend hoe de dood, de ziekte en de angst nu als thema‚Äôs aanwezig zijn, terwijl ze anders toch eerder worden weggemoffeld in onze maatschappij‚ÄĚ

‚ÄúIk zie in de verveling, in de betekenis van vertraging en niet toegeven aan al de erg commerci√ęle invullingen waar we aan verslaafd zijn, een kans om onszelf een stukje terug te trekken. Een gelegenheid om verstilling en vertraging op een positieve manier te koesteren. Dat is niet voor iedereen even makkelijk‚ÄĚ

‚ÄúVeel mensen balanceren op de rand. Ik verwacht na de lockdown een piek in psychologische problemen. De gevolgen van quarantaine zijn onrustwekkend: de cijfers van posttraumatische stress, angst, depressie en zelfs su√Įcide gaan allemaal stijgen. Daar moeten we op voorbereid zijn‚ÄĚ

‚ÄúWe moeten nu al nadenken over hoe we verbindend en zorgend kunnen blijven zijn als de rekeningen opgemaakt worden. Heel de sociale zekerheid zal herbekeken worden. De belangrijkste vraag die we ons de komende jaren moeten stellen is: ‚ÄėWat is het belangrijkste in ons leven?‚ÄĚ (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...