Michael Verschueren: “Ik ben zeker: het komt goed”

“Ik ben een cijfertjesman”, laat sportief manager Michael Verschueren (49) zich in een zeldzaam interview ontvallen. Sterker nog: Verschueren is een ondernemer pur sang. Altijd strak in het pak, ‘founding partner’ van vastgoedspecialist Komito, CEO van marketingbureau Wunderman Thompson Brussels die wereldwijd een stevige poot heeft in de medische en farmasector en recent opnieuw verkozen in de cockpit van de European Club Association (ECA) – de koepelvereniging van Europese topclubs – die zich bezighoudt met de hervorming van de Champions League en Europa League. Een man die de helft van de week in Genève zit, of in New York. Mee aan tafel schuift bij topclubs en topfiguren uit het internationale voetbal. In 2010 ziet hij een ‘opportunity’ en koopt 10 procent van de clubaandelen van RSC Anderlecht. Meteen heeft hij een stevige poot binnen. Om vandaag mee in de frontlinie te staan van een zwalpend Anderlecht. De confrontatie kan niet groter zijn. Het lang verwachte réveil met de nieuwe coach Frank Vercauteren nauwelijks zoeter.  

Je bent een sportief manager. Wat doet zo iemand precies?

Ik ben – met Vincent, Pär Zetterberg en nu ook Frank Vercauteren – onder meer mee verantwoordelijk voor het transferbeleid. Ik geloof in een hecht samenwerkingsmodel. Ik wil alle departementen – trainer, scouting, academie, medische staf – op elkaar afstemmen, zodat zij in overleg de juiste spelers naar onze club kunnen halen.

Dat lukt vooralsnog niet zo best. Fluitconcerten in de tribunes, ‘Shame on you’-geroep, spandoeken met ‘Coucke buiten’. Een manager die in cafés de fans moet sussen. Krantcolumnist Hugo Camps spreekt van een absolute vernedering…

Ik zie dat anders. Dat zijn emotionele reacties van teleurgestelde, boze fans en ze hebben gelijk: het moet beter. We beleven een diepe crisis, maar dat is misschien nog best om zaken fundamenteel te veranderen. We doen daar alles aan en ik ben absoluut zeker: het komt goed. Maar geef ons de nodige tijd.

‘Trust the process, don’t believe the drama’, zegt Kompany. Maar de recente stoelendans geeft weinig vertrouwen.

De problemen van Anderlecht dateren al langer dan van dit jaar. We zijn van het Europese toneel verdwenen en zijn al jaren niet meer innovatief. Uiteindelijk wil Vincent ook resultaten zien. Met Frank Vercauteren krijgen we meer expertise in de groep. Maar aan de filosofie van het systeem wordt niet geraakt: uitgaan van balbezit, offensief spelen en inzetten op de jeugd.

Frank Vercauteren is een realistische coach. Hij is gekend om zijn no nonsense aanpak.

Dat mag ook, want we hebben iemand nodig die de wedstrijdmomenten beter kan dirigeren en zijn accenten leggen. Frank ként ons Belgisch voetbal én het DNA van Anderlecht. Dat moet wel punten opleveren.

Marc Coucke komt de laatste tijd minder in beeld. Behalve als Anderlecht wint…  

Marc blijft zich achter de schermen inzetten. Maar hij is natuurlijk niet tevreden met het huidige klassement van Anderlecht. Hij zoekt constructief mee aan oplossingen.

Er zijn geruchten, dat hij Anderlecht wil verkopen…

Ik heb Marc Coucke nog nooit horen zeggen, dat hij aandelen zou verkopen. Er is trouwens een meldingsplicht, dus ik zou dat snel weten. Neen, Marc is mee in een langetermijnproject gestapt en ik zie hem niet zo gauw opgeven.

Maakt Anderlecht nog kans voor de titel?

Ik denk dat we vandaag – gelet op onze rangschikking en uit respect voor de tegenstander – nu niet met de titel moeten bezig zijn. We beleven onze eerste zeges en blijven hard aan de knoppen draaien, om zo hoog mogelijk te eindigen. Laten we daarmee beginnen. Want we hebben nog veel werk voor de boeg.

Het huidige voetbalstadion is omgedoopt tot Lotto Park. Zitten de plannen voor een nieuw stadion in de ijskast?

Toch niet, we zoeken nog altijd naar een eigen plek in de buurt van onze huidige locatie. Nu de plannen voor het Eurostadion niet doorgaan, halen we de banden met de gemeente weer aan. We hebben de plannen voor een totaal nieuw stadion beslist niet opgegeven, maar willen niet zomaar beroep doen op projectontwikkelaars.

Anderlecht wint overtuigend tegen Sint-Truiden. Elke volgende nederlaag zal des te feller aankomen.

Akkoord, maar we moeten blijven geloven in het systeem en het concept dat Vincent Kompany en Frank Vercauteren hebben uitgezet. Dat kan alleen met vallen en opstaan. Ik geloof dat onze aanhang genoeg voetbalkennis heeft, om dat te begrijpen. Hopelijk staan we na onze 4-1 overwinning tegen Sint-Truiden aan het begin van een hele reeks overwinningen. Maar mochten de resultaten toch blijven tegenvallen en de fans mij dat aanrekenen, zal ik dat aanvaarden.

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...