Geert De Vlieger: De review commissie moet dringend herzien worden.

Dit interview verscheen de voorbije weken in ons magazine. Toen het werd afgenomen was de uitslag van de Play Offs nog niet bekend. Even kijken of Geert De Vlieger waarzeggersgaven heeft.

In de laatste rechte lijn van de play-offs van het voetbal hadden wij een exclusief gesprek met analist en co-commentator voor Sporting Telenet “Geert De Vlieger”. De voormalig doelman verzamelde 43 caps voor de Rode Duivels en speelde verder ook voor o.a. Anderlecht, Club Brugge en Zulte Waregem. Na 22 jaar topvoetbal praten wij met hem over zijn rijk gevulde carriëre en onze vaderlands voetbalcompetitie.

Als doelman ben je net als Jean Marie Pfaff, Filip De Wilde, Erwin Lemmens e.a. een van de zovele topkeepers die opgeleid werd in Beveren. Wat is het geheim achter al deze topkeepers uit Beveren?

Een man keepertrainer “Vic Behiels”. Hij was en keeperschool op zijn eentje. Hard werken en een goede instelling waren zijn grootste aandachtspunten. Alleen door tot het uiterste te gaan en af te zien maakte hij op een Spartaanse wijze topkeepers.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken voor een goede keeper?

Een sterke mentale weerbaarheid. Kijk maar wat Tristan Peersman is overkomen.

In 2011 stopte je na 22 jaar als topvoetballer wat was voor jou het hoogtepunt uit je carriere?

Zonder twijfel het behalen van de 2de ronde op het WK in 2002 in Japan en nadien de wedstrijd tegen Brazilië. Dat is voor mij het hoogste wat je kan bereiken als topvoetballer.

Heb je er nadien nooit aan gedacht om trainer te worden?

Zeker wel ik heb zelfs alle trainerscursussen succesvol doorlopen en alle diploma’s op zak maar ik heb vandaag heel veel voldoening van mijn job als analist. Hierdoor denk ik dat de diploma’s nog even in de kast zullen blijven.

Wie is de beste trainer waar jij ooit mee werkte?

Johan Boskamp hij gaf mij als achtienjarige het vertrouwen in de eerste ploeg bij SK Beveren.

Als analist moet je in de eerste plaats objectief zijn, maar allicht heb je wel sympathie voor een bepaalde club. Zo verraste Hugo Broos recent vriend en vijand door te stellen dat hij altijd al fan was van Club Brugge. Hoe zit dat bij jou?

Ik ben opgegroeid met een Club Brugge verleden. Mijn grootvader was een Club supporter. Maar dat favoritisme verdwijnt vanzelf nadat je voor vele clubs gespeeld hebt en na vele jaren topvoetbal.

Je speelde zowel voor Club Brugge als Anderlecht vergelijk deze twee club eens.

Het Anderlecht waar ik voor voetbalde van Constant Van den Stock en Michel Verschueren dat was de grote club met meer druk, aanzien en belangstelling. Club heeft ondertussen grote stappen gezet maar blijft toch eerder de Vlaamse club.

Vorige zondag was er de zoveelste sleutelmatch in de play-offs tussen de twee aartsrivalen met winst voor paars wit. Wat is je conclusie na deze wedstrijd.

Brugge heeft een grote kans laten liggen om Anderlecht definitief uit te tellen nu wordt Anderlecht op zijn sterkst. Ze komen opnieuw terug uit een geslagen positie. Maar ik durf echt geen uitspraken meer te doen. Het is maar pas gedaan als het echt gedaan is.

Is de titel voor AA Gent wel realistisch?

Het is nooit te vroeg. Maar deze rol heeft ook zijn gevolgen. Kijk wat Zulte Waregem is overkomen.

Wie heeft volgens jou de beste papieren?

Ik heb voor de play-offs Anderlecht als favoriet opgegeven en daar blijf ik bij.

Proto werd door de review commissie uitgesloten voor de topper. Terecht op competitie vervalsing?

De review commissie moet dringend herzien worden. Deze blinkt uit in de onduidelijkheid. Wanneer je geen vat hebt op beslissingen dan kan je dit aanzien als competitievervalsing.

De play-offs hebben altijd voor en tegenstanders gekend. Wat is jouw visie?

Ik heb zelf nog play-off 1 gespeeld en ik vind het een fantastische competitie. 100% topsport en beleving. De opeenvolging van topmatchen is echt goed voor het niveau van ons voetbal. Kijk naar de resultaten van onze clubs in de Europese competities. Voor mij is dit geen toeval. Play-off 2 blijft echter wel het zorgenkind.

Wie is voor jou de verassing van het seizoen.

Als club zeker KV Kortrijk. Wat Yves Vanderhaege daar heeft gepresteerd dat is topklasse. De beste speler is voor mij Hein Vanhaezebrouck, voor mij beter dan de beste speler van alle clubs.

Olivier Deschacht wordt vandaag door iedereen als de meest nuttige speler van onze competitie genoemd en kandidaat Gouden Schoen.

De Gouden Schoen is onwaarschijnlijk. Maar zeker de titel van profvoetballer van het jaar gezien zijn leeftijd en instelling. Het zou een grote eer zijn voor hem dat hij door zijn collega’s zou worden verkozen.

Tot slot nog enkele korte vraagjes.

Club of Anderlecht: Anderlecht.

Wie is de beste doelman in onze competitie: Ryan.

Michel Preud’homme of Marc Wilmots: Preud’homme.

Een topmatch voetbal op partijtje golf: Golfen en nadien topmatch moet kunnen.

Topartikels bij Goeiedag.be