Korpschef Jurgen Braeckmans ziet politie almaar meer ‘de pispaal’ worden in coronatijden

Korpschef Jurgen Braeckmans van politiezone Grimbergen ziet een onrustwekkende evolutie in deze coronatijden. “De politie is nog meer dan tevoren de ‘pispaal’ geworden. Dat gaat van ongepaste reacties op sociale media als we iets posten op onze Facebookpagina tot regelrechte bedreigingen naar onze agenten toe.” Hij houdt zijn hart vast voor de komende eindejaarsperiode. Grimbergen gaat ook extra ploegen inzetten.

“We stellen vast dat onze Facebookpagina, die we in 2014 hebben opgericht om de bevolking te informeren, in deze gevoelige coronaperiode ook misbruikt wordt”, legt Braeckmans uit. “Dat gaat soms over sluikreclame maar nog veel erger: ook bedreigingen. Er wordt groffe en beledigende taal gebruikt richting de medewerkers van ons korps. Dat zijn ook maar mensen die hun job doen. Zij zitten ook op Facebook en mogen dan niet reageren omdat ze politieman of -vrouw zijn. Ik vind dat niet fair.”

De Facebookpagina wordt intussen gemonitord. Ongepaste reacties worden onmiddellijk verwijderd. “Sommigen lachen dat soort reacties weg maar ik ben op dat vlak toch zeer voorzichtig. Bij bedreigingen, ook telefonisch trouwens, stellen wij steevast meteen pv op.”

Een link met de coronaperiode tekent zich ook duidelijk af. “De mens in het algemeen wordt mondiger. Je mening zeggen mag maar de laatste tijd krijgen we meer en meer negatieve reacties. De mensen hebben blijkbaar nood om meer te ventileren in deze gevoelige periode. Er zijn echter grenzen. Er wordt almaar meer beledigend, aanvallend en denigrerend naar de politie toe gedaan. Wij zijn blijkbaar de ‘pispaal.’”

Ook in interventies is dezelfde tendens merkbaar. “Ook daar zien we almaar meer ‘rare’ reacties. We krijgen meer en meer te maken met geweld maar ook met smaad en weerspannigheid. Als jongeren of zelfs volwassenen in een ‘bepaalde’ deelgemeente worden aangesproken dan krijgen we al eens de reactie van ‘Met welk recht controleert gij mij?’ of ‘Met welk recht controleer jij mijn paspoort?’. Terwijl daar altijd een reden voor is. Het hoeft geen betoog dat dit soms onnodig olie op het vuur betekent in bepaalde situaties. Laat ons gewoon rationeel zijn en laat ons ons werk doen.”

Braeckmans houdt zijn hart vast voor de eindejaarsperiode. “Wij voorzien bijkomende ploegen -vooral met het oog op samenscholingen – en gaan tamelijk repressief optreden. Wie het nu nog niet weet heeft geen televisie of is even van de wereld geweest.”

Meer respect naar politie toe, dat werkt in twee richtingen, weet de korpschef. “Ik vraag dat dan ook van mijn eigen medewerkers. Maar voor bepaalde zaken lijkt het of er ergens een handleiding op sociale media of op websites te vinden is. ‘Hoe kan ik counteren als ik gecontroleerd wordt door de politie’.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise