Bonte: “Laeremans wil in 2024 absolute meerderheid met N-VA”

 

Tussen de drukte van zijn eigen onderhandelingen in Vilvoorde door kijkt burgemeester Hans Bonte (sp.a) met grote ogen naar wat er zich in buurgemeente Grimbergen afspeelt. “Puur voor de sjerp haalt een zogenaamd democratische partij (Open Vld, red.) daar de crypto-Vlaams Belangers van Vernieuwing binnen.” Bart Laeremans vindt de uitspraken lachwekkend. “Dit is aandachtszoekerij van een helderziende.

Bonte ziet in het Grimbergse coalitieverhaal van de jongste dagen een uitgekiend manoeuvre van Bart Laeremans, met wie hij jaren in de Kamer zat toen die nog voor Vlaams Belang parlementslid was. “Het is een sluwe vos”, zegt Bonte. “Hij is bezig op de lange termijn. Nu stelt hij zich gedwee tevreden met een schepenambt. En dan voorspel ik het volgende: binnen 6 jaar in 2024 zal hij zich als ‘nieuwbakken zoon’ ontpoppen tot lijsttrekker van N-VA om dan samen met zijn huidige achterban én de N-VA-kiezers de absolute meerderheid binnen te halen. Daar hij nu al mee bezig. Nu dat het eigenlijk te laat is, hangt Gwendolyn Rutten de strenge juffrouw uit. Ik sluit niet uit dat ze die afdeling alsnog uit de partij gooien maar dat verandert niets meer aan de situatie.”

Een verpletterende verantwoordelijkheid legt hij ook bij de CD&V in Grimbergen. “Door op een paar maanden voor de verkiezingen hun huidige burgemeester Marleen Mertens opzij te zetten hebben zij dit in de hand gewerkt, want het resultaat is dat ze de verkiezingen verloren hebben.”

“Dit is aandachtszoekerij van een helderziende”, reageert Laeremans. “Zonder dat ik hem ook maar gesproken heb, kan hij blijkbaar in mijn hoofd kijken. We zijn nog niet begonnen aan de huidige legislatuur en ik zou al moeten bezig zijn met de volgende, komaan… Dit is gewoon onderdeel van de ‘strateeg Hans Bonte’. Een heimelijke poging om Grimbergen al bij voorbaat onder de druk te zetten…”

Ook N-VA weerlegt de uitspraken van Bonte met klem. “Het is absoluut niet de bedoeling dat Laeremans binnen zes jaar op onze lijst staat”, stelt Philip Roosen. “Wij voeren sinds 2 à 3 jaar aftastende gesprekken met Vernieuwing over een eventuele samenwerking. Daarbij is ook geopperd om in kartel te gaan. Maar uiteindelijk is beslist langs beide zijden om dat niet te doen. We blijven evenwel gepreferentieerde partners. Wat wel in de sterren staat geschreven is dat Bart Laeremans als stemmenkanon binnen zes jaar wél de sjerp kan opeisen. Vanop zijn eigen lijst weliswaar maar zeker niet vanop N-VA-lijst. Dat kan ik met bijna 100% zekerheid zeggen.”

Bonte stelt zich intussen ook grote vragen bij hoe de samenwerking met het Grimbergs bestuur zal verlopen. “Ik vrees dat dat compleet gedomineerd zal worden door eng Vlaams nationalisme. Ze komen misschien niet zo aan de oppervlakte maar de uitdagingen op het vlak van verbrusseling en diversiteit zijn ook in Grimbergen immens. Ik vraag mij af hoe het nu met Laeremans bijvoorbeeld zal gaan op het vlak van politie. Want Vilvoorde doet op dat vlak heel wat voor Grimbergen. Hoeveel extra interventieploegen gaan ze inzetten? Want nu sluiten ze hun commissariaat gewoon ‘s nachts en in het weekend. Op de deur hangt er dan een briefje waarop staat dat mensen zich tot ons moeten wenden. Ook een eigen cellencomplex is er niet en dat moeten wij dus ook maar opvangen.”

“Dit is veel te complex om nu al op te antwoorden”, zegt Laeremans daarover nog. “We gaan eerst ons beleidsprogramma vastleggen.

Meest gelezen op Goeiedag.be