Gemeenten claimen dwangsommen voor geluidshinder

 

De gemeenten Machelen, Vilvoorde, Grimbergen, Meise en Wemmel claimen een dwangsom van 50.000 euro per week van de Belgische staat. Ze doen dat omdat de staten-generaal over de geluidshinder rond de luchthavenregio niet kon plaatsvinden.

De vijf gemeenten dienden een milieustakingsvordering in tegen de toegenomen geluidshinder door het vliegverkeer rond de nationale luchthaven in Zaventem. Een Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel besliste op 30 mei van dit jaar dat federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) tegen uiterlijk 17 september een staten-generaal over de problematiek moest organiseren.

Bellot nam geen enkel initiatief en de deadline is gisteren dus verstreken. “Wij eisen nu de dwangsommen op die de rechter in het vonnis van 30 mei heeft bepaald. Het gaat om 50.000 euro per week, voor de vijf betrokken gemeenten samen”, zegt Walter Vansteenkiste (LB Wemmel), burgemeester van Wemmel. “We gaan dat doen via de beslagrechter. Na overleg met onze raadsmannen kunnen we de procedure starten.”

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...