MIRA zet deuren open voor maansverduistering

 

Op volkssterrenwacht MIRA kan je vrijdag 27 juli terecht om de maansverduistering van dichtbij te volgen. MIRA opent zijn deuren vanaf 22 uur, en dit tot ongeveer 1 uur. Opgelet: de verduistering start al wanneer de maan nog diep onder de horizon steekt. “In BelgiĂ« komt ze pas op omstreeks 21.27 uur, nauwelijks enkele minuutjes voor het begin van de totaliteit”, zegt Philippe Mollet van MIRA. “Vanaf dan zullen we een mooi zicht hebben op de volledig verduisterde maan die dan heel subtiel roodbruin kleurt tot die omstreeks 23.15 uur weer beetje bij beetje uit de aardschaduw te voorschijn komt.”

Na 0.20 uur is het spektakel alweer voorbij. De bezoekers kunnen die avond overigens niet enkel de verduisterde maan waarnemen met de vele telescopen en krachtige verrekijkers, want die avond staan er nog tal van andere bezienswaardigheden aan de hemel. “Blikvangers zijn de planeten Venus, Jupiter, Mars en de indrukwekkend mooie Saturnus. Maar daarnaast zullen we ook het internationale ruimtestation zien overkomen, en tonen we tal van nevels, sterrenhopen, dubbelsterren waar de zomerhemel zo rijk aan is.” Wie niet op MIRA zou geraken. Je kan alles ook in hoge definitie live volgen op het YouTube-kanaal.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise