Nieuw skatepark op de Piereman

Grimbergen gaat een gloednieuw betonnen skatepark bouwen in Strombeek-Bever, op de terreinen van de Piereman. Het huidige skatepark op de Oyenbrugstraat is al bijna 20 jaar oud en tot op de draad versleten.

Drie architecten zijn aangesteld om tegen midden januari een ontwerp in te dienen. De start van de bouwwerken is voorzien voor komend voorjaar. Er is een budget voorzien van 150.000 euro.

De Grimbergse skatersgemeenschap kan zijn hartje ophalen. Volgend jaar krijgen ze een volledig nieuw skatepark, iets waar ze al jaren op aandrongen.

“De huidige infrastructuur in de Oyenbrugstraat is inderdaad tot op de draad versleten”, zegt schepen van Jeugd Patrick Vertongen (CD&V).

“Ondertussen ligt het er al bijna 20 jaar en dat is er aan te zien. In sommige toestellen zitten gewoonweg gaten, al zijn er wel nog een aantal bruikbare. Maar ook de ondergrond is problematisch. Het gaat om asfalt en als mensen daar dan op vallen is dat heel pijnlijk. Ook de plannen voor de opwaardering van de Maalbeekvallei maken overigens dat een skatepark niet langer thuishoort op die plek.”

Het nieuwe skatepark komt in deelgemeente Strombeek-Bever.

“Op de terreinen van de Piereman, tussen de voetbalterreinen en het zwembad. Er hebben drie gegadigden ingeschreven op de aanbesteding. Zij zullen tegen midden januari een ontwerp indienen. Het college zal samen met de gemeentediensten en een afvaardiging van de skatersgemeenschap bepalen welk project wordt weerhouden. Het wordt een multifunctioneel park waar ook skeelers en bmx’ers zich zullen kunnen uitleven. Voor de ondergrond zullen we kiezen voor monolithisch beton. Dat is heel glad en het is veel minder pijnlijk dan asfalt als je valt. We hebben ons huiswerk gemaakt en zijn naar voorbeelden gaan kijken in Dilbeek, Halle en zelfs Blankenberge.”

Vertongen beseft dat er al jaren vraag is naar een nieuw park vanuit de skatersgemeenschap. “Maar we zijn gebonden aan budgettaire beperkingen en moeten keuzes maken. Maar volgend voorjaar zullen we eindelijk met de bouw kunnen starten. Wanneer het park precies zal klaar zijn kan ik nog niet zeggen. Waarschijnlijk zal dat iets voor net na de zomervakantie zijn. De kostprijs bedraagt 150.000 euro, waarvan 15.000 euro gesubsidieerd door de provincie.”

De skatersgemeenschap reageert opgetogen. “Hier wachten we al enkele jaren op dus dit is zeer goed nieuws”, vertelt Peter Racquet, die als tussenpersoon tussen gemeentebestuur en skaters fungeert. “Het skatepark op de Oyenbrugstraat was destijds nog niet eens zo slecht. Maar het is en blijft een tennisveld waar asfalt is op gegoten en een aantal losse toestellen zijn opgezet. De asfalt is intussen gebarsten en naar de toestellen is sindsdien nooit meer omgekeken. De staat is dan ook erbarmelijk. Er stond zelfs een skateramp met een gat zo groot dat je er door kon vallen. Het enige dat de gemeente deed als we dit meldden was de kapotte toestellen weghalen maar er werd niets vervangen. Maar we zijn blij dat er nu toch iets gebeurd. De Grimbergse skaters zochten al een tijd elders hun heil maar hier zullen ze hun weg wel naartoe vinden. Het zal een park zijn voor iedereen, waar zowel jong als oud maar ook zowel gevorderden en beginnelingen hun gading zullen vinden.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise