Willemsbrug na jaar terug open

De Willemsbrug over het insteekdok van het zeekanaal Brussel-Schelde, op de grens tussen Grimbergen en Vilvoorde, is eindelijk terug open. De grondige renovatie heeft in de plaats van de voorziene zes maanden liefst een jaar geduurd. De vele fietsers en automobilisten die al die tijd moesten omrijden, worden nu dus beloond voor hun geduld.

De Willemsbrug over het insteekdok van het zeekanaal Brussel-Schelde, op de grens tussen Grimbergen en Vilvoorde, was vorig jaar toe aan een grondige renovatie. ‘Zowel aan het brugdek zelf als aan de betonnen structuren moesten herstellingen worden uitgevoerd. Daarnaast werden ook alle stalen onderdelen herschilderd’, zegt communicatieverantwoordelijke Kevin Polfliet van nv Waterwegen en Zeekanaal.

Om deze werken te kunnen uitvoeren, diende de constructie bijna volledig te worden ontmanteld. Voorzien was dat de brug tot eind oktober zou worden afgesloten voor alle verkeer. Voor het wegverkeer werd een omleiding voorzien via de Woluwelaan en Mechelsesteenweg. Voor fietsers en voetgangers was er een veerdienst die telkens om het kwartier uitvoer.

Sinds maandag is de Willemsbrug terug opengesteld voor alle verkeer. Dat is bijna zes maanden later dan in eerste instantie voorzien. ‘Bij de uitvoering van de renovatiewerken bleek dat er aanvullende technische werken nodig waren aan de brug’, gaat Polfliet verder.

‘Daardoor is de einddatum inderdaad tot twee maal toe verplaatst. Intussen bleef de omleiding van kracht en bleef ook de veerdienst actief. De gestelde deadline is nu gehaald, zodat de brug kon worden opengesteld.’

Kleine onderbrekingen zijn ook de komende periode wel nog mogelijk. ‘Het gaat om kleine afwerkingen en afregelingen die nog moeten gebeuren. Daardoor kan de brug voor korte tijd opnieuw onderbroken zijn. We trachten dit wel tot een strikt minimum te beperken.’

Voor de talrijke fietsers en automobilisten is de opluchting groot. Zij hoeven niet langer een vervelende omweg te maken als ze van Grimbergen naar Vilvoorde willen of omgekeerd. ‘Eindelijk!’, reageerde Ghyslaine Delfosse (65) veelbetekend toen ze gisteren met de fiets passeerde.

‘Ik woon in Vilvoorde en werk als vrijwilliger in de bioboerderij Den Diepen Boomgaard in Grimbergen. Dat betekent dat ik hier meermaals per week passeer. Maar nu het voorbije jaar moest ik telkens de veerboot nemen. Anders moest ik telkens toch 20 Ă  25 minuten omrijden. Het was altijd een plezante babbel met de veerman maar nu ben ik toch blij dat we terug gewoon kunnen fietsen.’  

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise