Faunatrappen moeten dieren redden van verdrinking

Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) plaatst de komende maanden een tiental zogenaamde faunatrappen langs de oevers van het zeekanaal Brussel-Schelde in Grimbergen. De constructies moeten vermijden dat dieren uit de nabijgelegen natuurgebieden verdrinken.

De voorbije jaren kwamen vooral heel wat reeën in het water terecht. Door de betonnen oevers geraken de dieren vaak maar heel moeilijk terug op het droge. De brandweer heeft al een heel aantal reeën kunnen redden maar voor sommigen kwam toch alle hulp te laat. Uiteindelijk raken ze helemaal uitgeput en verdrinken ze.

Gisteren werd de eerste speciale trapconstructie geplaatst in de buurt van de Lourdesgrot. Daarmee moeten de dieren wel vlot terug uit het kanaal raken. Tegen eind dit jaar worden ook de overige exemplaren gemonteerd in het kanaalgedeelte tussen de brug van Humbeek en de sluis van Zemst.

De kostprijs van het project bedraagt ruim 20.000 euro.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise