“Horeca tot armoede gedwongen”

Het jaar 2020 was amper gestart of in onze regio kondigde zich een nieuwe vereniging aan: PIG. PIG staat voor het Politiek Incorrect Geno(o)tschap. “We worden in ons leven beknot en dan vooral in ons levensgenot,” stelt PIG. “Ondertussen drukt de boa constrictor van de politieke correctheid alle levenslucht uit de longen van onze samenleving. De kunst van de cynische humor wordt als beledigend gezien.” Kortom, een nieuwe, frisse wind.

Bedoeling van PIG was dit jaar enkele sprekers uit te nodigen, maar toen sloeg Covid-19 toe en moest alles afgeblazen worden. Sindsdien is het betrekkelijk stil rond PIG. Al laat PIG-voorzitter en cartoonist Erwin Vanmol zich regelmatig horen op zijn facebook-pagina’s. “Viroloog Marc Van Ranst gedraagt zich als de politicus die hij niet is en niet als de wetenschapper, die hij zou moeten zijn”, citeert Vanmol gevat. “En de pers gedraagt zich niet als het scherpe oog, dat dat moet opmerken. Wie zich wel gedraagt zoals verwacht is de makke Vlaming die het verhaal slikt dat de pers hem voorschotelt, opgewarmd door experten die denken dat ze politici zijn in opdracht van politici die denken dat ze experten zijn.”

“Coronaverhalen worden opgewarmd door experten die denken dat ze politici zijn in opdracht van politici die denken dat ze experten zijn”

Vanmol is een veelzijdig man, die van veel markten thuis is. Afgestudeerd als kunstschilder, vijf jaar beroepsmilitair, daarna decorateur, marmerschilder en uiteindelijk cartoonist. Met succes, want bedrijvig binnen Knack, het Europees Parlement, RINGtv, ’t Pallieterke, Electrabel, ING, Microsoft… Als ontwerper van bieretiketten richt hij uiteindelijk zijn eigen microbrouwerij op en noemt zich sindsdien ‘Cartoonist in hart en bieren’…

Humor doet genezen

De recente lockdown binnen de horeca ligt zwaar op z’n maag. “Waarom de regering zonder aantoonbaar cijfermateriaal een sector moet treffen, die zich zo al heeft uitgeput in dure, extra maatregelen – minder tafels, overal plexiglas, klantenlijsten, uitbouw winterterrassen – kan er bij mij moeilijk in”, stelt Vanmol. “Even onzinnig als bij een gek die aan 180 km per uur over de snelweg scheurt, beslissen dat iedereen zijn auto moet afgeven. Ondernemingen kunnen hun personeel nog technisch werkloos maken”, maar een cafébaas kan met de eventuele compensaties maar net zijn huur en leningen dekken. Dat is geen inkomen, he, daar betaal je het huishouden niet mee. Er wacht alleen steeds grotere armoede. En net op een moment, dat de horeca wat aan het rechtkrabbelen was. Ik kan m’n vriend Yves Panneels – eigenaar van het iconische café ‘In de verzekering tegen de Grote Dorst’ – goed begrijpen, dat hij geen politici meer in z’n zaak wil.”

We mogen hopen dat PIG spoedig van zich laat horen. Op Facebook liet iemand zich ontvallen: ‘Kunsten doen genezen. Daarom noemen we ze ARTS.’ Waarop Vanmol replikeert: ‘Pannenkoeken ook. Daarom zijn ze van dokter Oetker.’ Meer dan ooit hebben we vandaag wat humor nodig…   Want de waanzin en collectieve opoffering aan de God van de Verplichte Mening wordt – inderdaad – veel mensen teveel. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...