YVES NEVENS – “Ik kom tot rust onder water”

Wellicht is het nog niet écht opgevallen, maar fotograaf Yves Nevens uit Denderleeuw is ook een gepassioneerd duiker. “Ik wou per sé leren duiken, toen ik in 2010 in Florida de mooie onderwaterwereld alleen via snorkelen kon verkennen”, vertelt Nevens. “Dankzij de club DIOS (Duiken Is Onze Sport) uit Liedekerke ben ik in enkele jaren tijd een driesterrenduiker geworden. Mijn eerste duikcruise beleefde ik aan de grens van Egypte met Soedan en nu trek ik er wel elk jaar op uit.”

Nevens heeft een brevet om tot 60 meter diepte te gaan, maar hij beperkt zich tot zo’n 30 meter. “Ik ben eerder een sportduiker dan een technische duiker”, legt hij uit. “Wat me zo fascineert aan duiken? Die stilte, tot rust kunnen komen, wat ze omschrijven als dat baarmoedergevoel. Ik probeer steeds beter te worden, me beter te oriënteren en na zo’n 70 duiksessies begin ik ook te fotograferen. Dat is niet zo evident, want je duikt best met twee en dus heb je een ‘buddy’ nodig die het niet erg vindt dat je als fotograaf makkelijk een halfuur op een vis zit te wachten tot je het ideale plaatje hebt.”

“Ik heb gezien wat massatoerisme in de Egyptische duikplaats Hurghada aan de koralen heeft aangericht”

Nevens respecteert de heilige duik-regel: kijken mag, aankomen niet. “Ik heb zelf kunnen vaststellen wat onvoorzichtig gedrag en massatoerisme bijvoorbeeld in de Egyptische duikplaats Hurghada aan de koralen heeft aangericht”, weet Nevens. “Daar blijft op sommige plaatsen van de fauna en flora soms niets meer over.”

In een rubberen zwembad

Ondertussen experimenteert Nevens ook met onderwaterfotografie met modellen in zwembaden of in zoiets banaals als een rubberen zwembad. “Mits de nodige creativiteit kun je met wat water en verbeelding verrassende foto’s maken”, lacht Nevens. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...