Toffe sfeer tijdens eerste marktdag in Welle

Het initiatief moest eigenlijk reeds in mei van start gaan, maar de coronacrisis besliste daar anders over. Maar daarom niet getreurd: de eerste marktdag in Welle op donderdag 2 juli was meteen een schot in de roos.

De inwoners van Welle waren al lang vragende partij voor een eigen markt en de eerste reacties waren buitengewoon positief. “Gewoon zalig om eens niet naar Aalst of Ninove te moeten voor een markt”, klonk het. “Hier kunnen we te voet of met de fiets naartoe. Er zit veel variatie in de zowat 30 kraampjes en het geeft toch een soort vakantiegevoel.”

De marktkramers zelf reageren voorzichtig positief. “We hebben geluk met het betere weer, maar eigenlijk moet je eerst de winter doorkomen om te weten of dit een verhaal van lange duur is”, klinkt het. “Door de coronacrisis raken we nog niet in het juiste ritme.” Toch konden de meeste marktkramers niet ontkennen, dat ze al ‘redelijk’ verkocht hadden…  

“Er zit veel variatie in de zowat 30 kraampjes en het geeft toch een soort vakantiegevoel”

De hele markt zat in een strak coronapak: een circulatieplan, eenrichtingsverkeer, nadarafsluitingen, ontsmettingsgel aan de ingangen… Zowel politie als gemeenschapswachten hielden streng toezicht. Wie zomaar de markt binnenwandelde, werd kordaat naar een van de twee ingangen verwezen. De marktkramers droegen een mondmasker of gelaatsbeschermer. Bij een van de weinige buurtcafés – Cambrinus – was het gezellig druk.

Ninove weer ‘normaal’

Ondertussen verloopt ook de dinsdagmarkt in Ninove weer ‘normaal’. Alle marktkramers kunnen er opnieuw terecht op hun vertrouwde plek op de Graanmarkt of de Centrumlaan, dankzij de versoepelingen van de Veiligheidsraad. De veiligheidsmaatregelen blijven wel van kracht. Het aantal toegestane bezoekers is beperkt tot 1 bezoeker per 1,5 lopende meter kraam. Alain Triest, schepen voor lokale economie, is blij dat hij eindelijk terug plaats kan bieden aan alle marktkramers. “De maatregelen opgelegd door de hogere overheden maakten het ons de afgelopen weken echt niet makkelijk”, aldus Triest. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...