Eerbetoon aan schiptrekkers Denderleeuw

Een bijzonder erfgoedbord siert sinds deze maand de Schiptrekkersbrug in Denderleeuw. Met een drietal foto’s uit de oude doos wordt herinnerd aan het turbulente schiptrekkers-verleden in de regio, een beroep dat ook in Nederland bestond.

Denderleeuw – en in het bijzonder de wijk Huissegem – was gekend voor zijn vele schiptrekkers. Rond 1860 telt de gemeente zo’n vijftig schippers en een honderdtal schiptrekkers. Logisch, want Denderleeuw ligt handig centraal tussen Dendermonde en Ath. De trekkers slepen ladingen steenkool uit Wallonië, arduin uit Lessen, bakstenen, pannen, hout, graan… In scheepstermen heet dit ‘scheepsjagen’, vandaar de term ‘jaagpad’ voor het pad waarover de schiptrekkers lopen.

Het is loodzware arbeid en voor veel straatarme gezinnen de enige manier om de eindjes aan elkaar te knopen. Het beroep van scheepstrekker bestaat al sinds de 16de eeuw. Voor de klus kwamen alleen oersterke kerels in aanmerking, maar soms werden ook vrouwen en kinderen ingeschakeld.

“Het is loodzware arbeid en voor veel straatarme gezinnen de enige manier om de eindjes aan elkaar te knopen”

Door de ruwheid van het ruige volkje, liet de Denderleeuwse dorpspastoor zich in 1845 ontvallen: “De schiptrekkers vloeken erg vaak en verwaarlozen hun kinderen.” Maar elke Denderleeuwenaar is niettemin trots op zijn bijnaam ‘Schiptrekkers’. De komende weken worden er nog erfgoedborden geplaatst, onder andere in Ninove en Lede. De borden maken deel uit van een groter project van Erfgoedcel Denderland, met onder meer begin juni de uitgave van een nieuwe wandel- en fietsbrochure, die de erfgoedlocaties langs spoor en Dender in Denderland bundelt. (ggm)

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...