Vzw Safa Dender weigert interview

In het magazine Goeiedag publiceerden we reeds tweemaal een artikel over de aanvraag van vzw Safa Dender voor een vergunning voor de oprichting van wat omschreven staat als een ‘cultureel centrum’ in de Stationsstraat 31 in Denderleeuw, achter het Italiaanse restaurant Da Marco.

Eigenlijk staat – behalve die vzw – eigenlijk niemand om zo’n centrum te springen. Niet het gemeentebestuur, dat het project te grootschalig vindt voor de buurt, stedebouwkundig moeilijk inpasbaar en inzake mobiliteit uiterst problematisch. Niet een flink deel van de bevolking, die een petitie van liefst 1700 handtekeningen liet overmaken.

En zeker niet Vlaams Belang-kopman Kristof Slagmulder (foto) die in een mum van tijd 1.249 bezwaarschriften verzamelde tegen de vzw-plannen. De redactie van Goeiedag liet al herhaaldelijk verstaan, dat het bijzonder moeilijk is contactgegevens (woordvoerder, adres, mailadres, gsm-nr, website, facebookpagina) van vzw Safa Dender te vinden, om hun versie van het verhaal te kennen.

Niet zonder moeite weten we dan toch eindelijk contact te leggen met een woordvoerder van vzw Safa Dender, met name ene Hakim, met de vraag om een interview. We maken een afspraak op dinsdag 10 maart. Niet veel later krijgen we van mijnheer Hakim een sms. “We willen graag met jou samen zitten voor een interview, op voorwaarde dat – voor je iets publiceert – je ons de tekst eerst voorlegt.” 

Daarop reageert Goeiedag als volgt: “We willen de tekst wel voorleggen, maar beslissen zelf over mogelijke correcties.” Het antwoord laat niet lang op zich wachten: “Bij nader inzien gaan wij toch niet in op uw uitnodiging tot het schrijven van uw artikel ivm Safa Dender…” De afspraak wordt geannuleerd.

Met andere woorden: als de vzw Safa Dender niet volledig mag controleren wat er in het magazine Goeiedag wordt gepubliceerd, gaat het interview niet door! Als redactie betreurt Goeiedag deze gang van zaken, die een vreemd licht werpt op wat de vzw Safa Dender in Denderleeuw precies verstaat onder verslaggeving en persvrijheid.

Georges Gielen schrijft en fotografeert al dertig jaar voor diverse kranten en weekbladen. Hij werkte jarenlang als eindredacteur voor de krant 'Het Nieuwsblad'. Bij de uitgeverij Lannoo publiceerde hij diverse reisgidsen over Zeeland, de Elzas en 'Logeren in een Stiltehotel'. Sinds 1987 maakt hij reportages voor magazines als 'Feeling', 'Grande', 'Elle', 'Plus Magazine' en nu dus ook 'Goeiedag'.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...